Te ver gegaan

YouTuber Pewdiepie wil na aanslagen van leus rond naam af

YouTuber Pewdiepie wil na aanslagen van leus rond naam af
29 april 2019 om 11:55
Laatste update: 29 april 2019 om 13:11

De populairste YouTuber ter wereld, Felix Kjellberg, bekend als Pewdiepie, wil af van de leus 'Subscribe to Pewdiepie', nadat twee aanslagplegers de slogan hebben geroepen.

De leus 'Subscribe to Pewdiepie' werd door fans van de YouTuber ingezet om nieuwe volgers te ronselen. De Zweed Felix Kjellberg, bekend als PewDiePie, is met inmiddels ruim 95 miljoen abonnees de grootste individuele YouTuber ter wereld.

Sinds kort moet hij het kanaal van de Indiase Bollywood-uitgever T-Series met 96 miljoen abonnees boven zich dulden. Met de leus wilden fans Pewdiepie op nummer één houden.

De slogan heeft inmiddels echter een meer dan vervelende nasmaak gekregen. De woorden werden geroepen door zowel de Nieuw-Zeelandse aanslagpleger die in maart vijftig dodelijke slachtoffers maakte in twee moskeeën als door de pleger van de dodelijke aanslag op een Amerikaanse synagoge afgelopen weekend.

'Terrorist geen aandacht geven'

De leus had na de aanslag in Nieuw-Zeeland moeten stoppen, zegt Kjellberg in een video op YouTube. De YouTuber nam destijds enkel via Twitter afstand van de gebeurtenissen, toen duidelijk werd dat de aanslagpleger 'Subscribe to Pewdiepie' had geroepen.

Kjellberg wilde de aanslagpleger geen aandacht geven, maar wil zich naar eigen zeggen nu duidelijker distantiëren. "Om mijn naam geassocieerd te zien worden met zoiets onbeschrijflijk afschuwelijks doet me meer dan ik heb laten merken", aldus Kjellberg.

De YouTuber zegt dat zijn vete met T-Series altijd als grap bedoeld is. Kjellberg wil de strijdbijl nu begraven. "Het is overduidelijk te ver gegaan", zegt de Zweed. Hij laat twee in India omstreden video's rond T-Records geblokkeerd staan, "uit respect voor de situatie". 

Kijk ook: YouTube Premium nu ook in Nederland

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's