© HBO

Veel klachten over 'te donkere' Game of Thrones-aflevering
Tips: zo kan het wél

Veel klachten over 'te donkere' Game of Thrones-aflevering

30-04-2019 08:44 Laatste update: 08:44

Bram van Dijk

Door veelvuldige compressie van videostreams konden veel kijkers van Game of Thrones nauwelijks zien wat er gebeurde en wie er dood ging.

HBO heeft de streamingdeksel op de neus gekregen bij de afgelopen aflevering van Game of Thrones. De episode scoorde dan wel een Twitter-record, maar veel van die tweets waren klachten of grappen over het donkere beeld.

De meeste ergernis ging over de Battle of Winterfell, de belangrijkste gebeurtenis in deze aflevering. Deze slag vond plaats in de nacht, waardoor regisseur Miguel Sapochnik vele artistieke en donkere shots had geschoten. Ongetwijfeld zag dit er waanzinnig uit tijdens de montage, maar na een reeks van compressies zagen veel mensen vooral lelijke pixels en heel veel zwart. Variaties op de zoekterm 'Wie ging er dood bij GoT?' piekte in Google, zo schrijft The Verge.

HBO Now scoort slecht

Deze compressie vindt plaats bij HBO, maar ook bij kabelaars en andere streamingdiensten. Ironisch genoeg gaf de streamingdienst van HBO zelf ook slecht beeld. Veel fans, waaronder vlogger Casey Neistat, downloadden de aflevering na afloop in hogere kwaliteit om deze nog een keer te kijken.

 Volgens een discussie op Reddit zou een HBO-abonnement via Amazon Prime Video het signaal het mooist doorgeven. Amazon biedt namelijk een stream tot 10 mbps in plaats van de standaard 5 mbps. 

 

Tips

Mocht je zelf de aflevering (nog een keer) gaan kijken, dan doe je er goed aan om de aflevering op maximale kwaliteit binnen te halen. Verder kan je meestal de helderheid en het contrast van je tv aanpassen in de instellingen. Standaard kleurinstellingen als Movies, Cinema of Calibrated Mode moeten het beste beeld geven.

Verder geeft kijken op een OLED-scherm een veel beter resultaat dan een LCD-scherm. Ook helpt het om de lichten in de kamer zoveel mogelijk te dimmen. Of je wacht tot de serie afgelopen is, om het daarna te kijken op Blu-ray-disc. Dan weet je zeker dat de kwaliteit goed is.

De nieuwe afleveringen van Game of Thrones worden overigens ook weer massaal illegaal gedownload.

Kijk ook: dit kan je verwachten van Disney+

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s