EU-landen maken werk van productie auto-batterijen
Euro-batterij

EU-landen maken werk van productie auto-batterijen

30-04-2019 20:41 Laatste update: 20:43

De Europese Commissie verwacht dat een aantal EU-landen zich binnenkort zal aansluiten bij een nieuw Frans-Duits consortium voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s.

De Franse en Duitse ministers van Economische Zaken, Bruno le Maire en Peter Altmeier, lichten donderdag in Parijs hun samenwerkingsproject toe, waar Duitsland 1 miljard euro in wil stoppen en Frankrijk 700 miljoen.

Commissaris Maros Sefcovič (Energieunie) zei na afloop van overleg met betrokken EU-ministers uit een tiental landen dat er veel belangstelling bestaat voor dergelijke ''belangrijke projecten''. De Europese auto-industrie staat bijvoorbeeld te springen om betere herlaadbare lithium-ionbatterijen. 

Sefcovič lanceerde eind 2017 de Europese Batterij Alliantie (EBA) om met bedrijven, wetenschappers en beleidsmakers een strategie te ontwikkelen om de EU minder afhankelijk te maken van leveranciers uit Azië en Noord-Amerika. Onder meer autofabrikanten uit Duitsland, Frankrijk, Spanje en Slowakije werken samen in de EBA.

Volgens Sefcovič moeten de initiatieven worden versneld en moet er nog deze zomer een Europees ’investeringsplatform’ komen. Ook valt binnenkort een besluit over de financiering van een batterijfabriek in Zweden. Gewerkt wordt bovendien aan regels en standaarden op het gebied van duurzaamheid om de Europese massaproductie van batterijen in 2022 of 2013 te kunnen starten. 

Review: elektrische Audi E-tron

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s