ING: Apple Pay komt naar Nederland
Apple-betaaldienst

ING: Apple Pay komt naar Nederland

01-05-2019 08:01 Laatste update: 16:47
Author profile picture

Floris Poort

Nederland krijgt als bijna het laatste land in West-Europa de beschikking over Apple Pay. ING meldt dat klanten 'binnenkort' toegang krijgen tot de betaaldienst van Apple.

ING meldt de komst van Apple Pay met een aparte pagina op de site. Details zijn verder nog niet bekend: de bank zegt nog niet wanneer Apple Pay precies beschikbaar is voor klanten.

Coming soon

Op de pagina staat 'coming soon' en dat het 'nog even' duurt tot Apple Pay er voor ING-klanten is. Een woordvoerder van de bank wil tegenover Bright geen extra details geven.

ING is vooralsnog de enige Nederlandse bank die de komst van Apple Pay aankondigt. Een woordvoerder van Apple kan nog niet zeggen wanneer de betaaldienst in Nederland precies van start gaat.

Betalen met iPhone of Apple Watch

Apple introduceerde zijn betaaldienst Apple Pay eind 2014 in de VS. Inmiddels kan er in alle landen rond Nederland al contactloos betaald worden met een iPhone of Apple Watch. Nederland was de afgelopen jaren een opvallende afwezige. Banken wilden niet vertellen of zij Apple Pay zouden ondersteunen of niet.

Met Apple Pay kan een bankpas worden gekoppeld aan een iPhone en Apple Watch. Met die apparaten kan dan contactloos worden betaald bij apparaten waar ook met een pinpas contactloos betaald kan worden. Ook werkt Apple Pay als online betaaldienst voor aankopen op apparaten van Apple.

NFC op de iPhone op slot

De iPhone en Apple Watch gebruiken voor de betaling de draadloze techniek near-field communication (NFC) , die op apparaten van Apple alleen door Apple Pay gebruikt mag worden. NFC-chips zorgen voor draadloze verbindingen op korte afstand. In passen voor contactloos betalen worden ze ook gebruikt.  

Android-gebruikers kunnen al langer contactloos betalen via hun telefoon via de apps van verschillende banken. Op Android is de NFC-chip niet afgeschermd voor ontwikkelaars die er apps voor willen maken.

Altijd identiteit aantonen

Bij Android wordt net als bij contactloze pinbetalingen standaard om een pincode gevraagd bij bedragen boven de 25 euro. Het is nog onduidelijk of dat in Nederland ook gaat gebeuren bij Apple Pay. Wel moeten gebruikers bij elke Apple Pay-betaling hun identiteit aantonen, met vingerafdruk- of gezichtsscan of met een wachtwoord of pincode.

In veel landen waar de dienst al te gebruiken is kan het zo zijn dat je ook verplicht een pincode moet invoeren boven een bepaald bedrag als je betaalt met Apple Pay, meldt Apple. Betalingen met de Apple Watch kunnen worden gedaan zolang de eigenaar het horloge draagt en heeft ontgrendeld.

Concurrenten

De betaaldiensten van Apple-concurrenten Google en Samsung zijn officieel nog niet in Nederland beschikbaar. Sinds kort is het voor Nederlanders wel mogelijk om te betalen met horloges van Garmin en smartwatches en fitnesstrackers van Fitbit.

Kijk ook: Apple Watch maakt hartfilmpjes in Nederland

Volg Bright ook op YouTube

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s