© Bright

Waarom Tesla's robottaxi's hier niet gaan werken
Musk Mania

Waarom Tesla's robottaxi's hier niet gaan werken

01-05-2019 20:23 Laatste update: 02-05-2019 10:37

Anic van Damme

Tesla-baas Elon Musk belooft dat er volgend jaar al 1 miljoen volledig autonome Tesla-auto’s rondrijden. Ook kun je jouw zelfrijdende Tesla verhuren via een deelplatform. Zou dit plan ook in Nederland kunnen werken? Anic heeft haar twijfels.

Auto's staan gemiddeld 23 uur per dag stil. Zonde, vindt Tesla-baas Elon Musk. Hij wil dat je auto autonoom rondrijdt om anderen op te halen, als je hem zelf niet gebruikt. Maar iets bedenken in Silicon Valley is één ding, zo’n deelplatform met zelfrijdende Tesla’s lanceren in Europese steden wordt een hele zware opgave. Neem Amsterdam. Waar fietsers koning zijn en toeristen niets liever lijken te doen dan over trambanen lopen en oversteken op rare plekken. Anic bespreekt hoe realistisch Tesla's plan is:

Wanneer zien we deze zelfrijdende auto's in Nederlandse steden rondrijden? Op dit moment zijn volledig autonome auto’s op de weg hier nog niet toegestaan. Dat zal ook pas gebeuren als de veiligheid en betrouwbaarheid van deze auto’s voldoende bewezen zijn.

Ook al wordt de wet aangepast en rijden er straks duizenden van deze auto’s rond, dan zal er altijd voor veiligheid gekozen worden: op de rem dus als er een fietser voor je motorkap schiet. De kans is groot dat een stad dan dichtslibt en we bumper-aan-bumper op elkaar staan te wachten. 

Volg het Bright YouTube-kanaal voor een nieuwe videoreview van de Tesla Model 3 komend weekend.