Drone levert voor het eerst nier af voor transplantatie
File omzeilen

Drone levert voor het eerst nier af voor transplantatie

02-05-2019 07:30 Laatste update: 18:02

Voor het eerst is er een drone ingezet om een nier af te leveren voor een transplantatie. De speciaal ontworpen drone zorgde er onder meer voor dat de nier de juiste temperatuur behield.

De dronebezorging was een experiment van de University of Maryland. Onderzoekers vlogen 4,5 kilometer met de drone en leverden de nier af bij het medisch centrum van de universiteit. Daar werd de nier op 19 april met succes getransplanteerd bij een 44-jarige patiënte uit Baltimore.

Door gebruik te maken van een drone is het mogelijk om files en vertragingen in het verkeer te omzeilen. Hoe sneller een orgaan kan worden getransplanteerd, hoe groter de kans op succes. De vlucht naar het ziekenhuis duurde ongeveer vijf minuten.

Temperatuur

De nier zat in een speciale doos: de Human Organ Monitoring and Quality Assurance Apparatus for Long-Distance Travel, oftewel HOMAL. De HOMAL monitort tal van zaken, variërend van de gps-coördinaten en de luchtdruk tot de hoogte en de warmte. Die laatste gegevens worden onder meer gebruikt om ervoor te zorgen dat de nier de juiste temperatuur behoudt.

De onderzoekers hadden eerder al proefvluchten uitgevoerd met zaken als zoutoplossingen en bloedbuisjes en zelfs een keer met een ongeschikte nier. De patiënte die de nier ontving, noemt het ‘geweldig’ dat zij de wereldprimeur had van de eerste geschikte nier die per drone werd vervoerd. “Een paar jaar geleden had je dat niet kunnen denken.”

Zwitserland

Ook elders experimenteren ziekenhuizen met drones. Zo worden drones van het Amerikaanse bedrijf Matternet ingezet om labresultaten en bloedmonsters te vervoeren tussen Zwitserse zorginstellingen.

Aan deze drone-auto werken Audi en Airbus:

Volg Bright ook op YouTube

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s