© Edgy Labs

Poetin tekent wet voor geïsoleerd Russisch internet
Digitaal ijzeren gordijn

Poetin tekent wet voor geïsoleerd Russisch internet

02-05-2019 10:36 Laatste update: 10:36
Author profile picture

Floris Poort

De Russische president Vladimir Poetin heeft de omstreden wet getekend die het internet in Rusland bij bijvoorbeeld een aanval afschermt van de rest van de wereld.

Met de handtekening van Poetin is de wet definitief, vanaf 1 november is de wet van kracht, meldt FT. De Doema, het Russische parlement, stemde in april al in met de wet die het ‘veilig en duurzaam functioneren’ van internet op Russisch grondgebied moet garanderen.

Het idee is dat de Russische internetvoorzieningen moeten blijven werken, ook al sluit het land zich digitaal volledig af van de rest van de wereld. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als Rusland met andere landen in conflict raakt, een steeds reëler scenario nu Poetin zijn toon verscherpt.

Russisch internet trager en gecontroleerder

Door de wet moet het Russische internetverkeer voortaan via goedgekeurde internetknooppunten lopen. Maar zo krijgen de autoriteiten meer grip op internet, waarschuwen critici: door het internetverkeer te centraliseren komen er ook meer mogelijkheden om bepaalde websites al dan niet door te laten.

Bovendien betekent de extra stap in de Russische internetverbinding dat dat sites van buiten Rusland trager laden. De data moet als het ware een extra stop maken. 

Protesten

Ruim een maand geleden gingen in Moskou 15.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de wet. Onder hen onder meer oppositiepoliticus Alexei Navalny en de bedenker van de chat-app Telegram, Pavel Durov. Zij waarschuwen dat de wet meer internetcensuur mogelijk maakt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s