Tesla verwacht tekort aan grondstoffen voor auto-batterijen
Lithium, koper en nikkel

Tesla verwacht tekort aan grondstoffen voor autobatterijen

2 mei om 18:49
Laatste update: 3 mei om 06:18

Tesla verwacht in de nabije toekomst een wereldwijd tekort aan nikkel, koper, lithium en andere mineralen die nodig zijn voor batterijen van elektrische auto's.

Volgens Tesla wordt er te weinig geïnvesteerd in de mijnbouwindustrie, meldt Reuters. Dat zou Tesla's voorraadmanager Sarah Maryssael hebben verteld op een besloten bijeenkomst voor mijnbouwers, regelgevers en wetmakers, melden twee ingewijden.

Tesla is grootverbruiker van metalen als koper, nikkel en lithium. De 50 tot 100 kWh-batterijen in Tesla-auto's bestaan voor een groot deel uit die metalen en mineralen, die in mijnen gedolven moeten worden.

Tesla waarschuwt voor schaarste

Elektrische auto's gebruiken twee keer zoveel koper dan auto's met een verbrandingsmotor. En ook smartphones en slimme apparaten voor thuis gebruiken steeds meer koper en nikkel. Ook andere gadgets met een kleinere batterij hebben de grondstoffen nodig.

Tesla vreest daarom dat de grondstoffen voor batterijen schaars worden. De industrie voor kopermijnen zou de laatste tijd kampen met een tekort aan investeringen. Tesla zou daarom direct willen gaan samenwerking met mijnbouwers in Australië of de VS.

In batterijen van Tesla werd ook kobalt gebruikt, maar daar wil Tesla-ceo Elon Musk vanaf. Het gros van de kobalt wordt in Congo gewonnen, en daar komt veel kinderarbeid aan te pas. Ook wordt het delven slecht beschermd met gevaar voor de gezondheid verricht. Musk wil daarom overstappen naar nikkel, dat onder betere omstandigheden wordt gewonnen.

Kijk ook: gaan Tesla's zelfrijdende taxi's hier werken?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Lees meer over:

Deel via