Facebook en Instagram verbannen extreemrechtse bekendheden
'Gevaarlijk'

Facebook en Instagram verbannen extreemrechtse bekendheden

02-05-2019 19:38 Laatste update: 16-05-2019 08:36

Facebook en Instagram verbannen een aantal prominente extreemrechtse bekendheden omdat ze gevaarlijk zijn.

Facebook heeft de bekendheden permanent van Facebook en Instagram verbannen, meldt The Washington Post. Zowel de persoonlijke accounts als fanpagina's en groepen rond de persoonlijkheden zijn verwijderd. Facebook zegt de pagina's te hebben onderzocht, en is tot de conclusie gekomen dat die haatdragend en gevaarlijk zijn.

Het gaat onder meer om Alex Jones, de man achter de beruchte samenzweringssite InfoWars, die eerder al geschorst werd. De pagina van InfoWars is tevens verwijderd. Ook Jones-discipel Paul Joseph Watson is verbannen. De rechtse publicist Milo Yiannopoulos en de bekende rechtse activist Laura Loomer zijn ook verbannen, net als Louis Farrakhan, leider van de antisemitische organisatie Nation of Islam.

Strenge aanpak is nieuw

De permanente verbanning van meerdere prominente extreemrechtse bekendheden is opvallend. Facebook trad de afgelopen jaren ondanks kritiek weinig op tegen de vaak haatdragende berichten van de mensen die nu verbannen zijn. De beroemdheden voldeden volgens Facebook eerder aan de vaag verwoorde gedragsregels van de site.

"We hebben altijd individuen of organisaties verboden die geweld promoten of zich ermee bezighouden, ongeacht hun ideologie", zegt Facebook. Het bedrijf begon onlangs ook met de aanpak van accounts en hashtags die onjuiste informatie over vaccinaties verspreiden. Facebook kondigde deze week een facelift van zijn site aan, met een rustiger ontwerp en meer nadruk op besloten groepen.