Onderzoek: veel gewonden door elektrische stepjes
E-steppen

Onderzoek: veel gewonden door elektrische stepjes

03-05-2019 10:19 Laatste update: 10:25

Het gebruik van elektrische deelstepjes is niet zonder gevaar. Onervaren steppers lopen veel risico op verwondingen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

Volgens onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de ministeries van Volksgezondheid en Transport van de staat Texas, vallen er gemiddeld 20 gewonden bij elke 100.000 ritjes met elektrische steppen.

In bijna de helft van de gevallen gaat het om hoofdwonden, schrijft The Verge. Volgens de onderzoekers zou het dragen van een helm veel ellende kunnen voorkomen, maar slechts een op de 190 mensen die gebruikmaken van de stepjes, zet een helm op.

De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij eerdere bevindingen van Consumer Reports. De Amerikaanse consumentenorganisatie stelde eerder dit jaar vast dat er in een paar maanden tijd vier doden en zeker vijftienhonderd gewonden vielen als gevolg van het gebruik van elektrische stepjes.

Lantaarnpalen

Volgens de onderzoekers van het CDC en de Texaanse ministeries vindt 55 procent van de ongevallen plaats op straat, terwijl 33 procent van de verwondingen het gevolg is van een ongeluk op de stoep.

Botsingen met auto's en andere gemotoriseerde voertuigen zijn verantwoordelijk voor 16 procent van de gewonden. 10 Procent van de verwondingen kwam tot stand doordat de gebruikers van een elektrische step tegen een stoeprand aan reden, en 7 procent door botsingen met andere obstakels zoals lantaarnpalen.

In Nederland mogen ze de weg niet op:

Eerste ritje gevaarlijk

Van de gewonden gaf 37 procent toe te snel te hebben gereden, terwijl 19 procent de schuld gaf aan ondeugdelijke scooters: bijvoorbeeld omdat de wielen of de remmen niet naar behoren functioneerden.

Ook afleiding en gebrek aan ervaring blijken risicofactoren. Verscheidene gewonden meldden dat ze naar muziek of podcasts luisterden. Een derde van de gewonden viel tijdens het eerste ritje op een stepje.

Getest: de elektrische step van Xiaomi