© RTL

Moeder van misbruikte jongen: 'Vreselijk dat het nog online staat'

Thea wilde alleen anoniem haar verhaal doen.

Interview

Moeder van misbruikte jongen: 'Vreselijk dat het nog online staat'

13-05-2019 10:05 Laatste update: 13:54

De zoon van Thea* werd vijf jaar lang seksueel misbruikt door een oudere man. Beelden daarvan zwerven nog steeds rond op internet. "Het is onverteerbaar dat mensen zich daaraan blijven verlekkeren."

Soms is ze boos, vaker is ze heel verdrietig. Thea weet sinds anderhalf jaar dat haar zoon tussen zijn tiende en vijftiende is misbruikt. Nooit heeft hij een woord gezegd. Als de politie die video's niet had gevonden, dan had haar zoon waarschijnlijk zijn hele leven over het misbruik gezwegen, denkt ze.

In shock

De politie kwam een kindermisbruiker op het spoor en trof op zijn computer beelden aan van de zoon van Thea. Hij werd geïdentificeerd en de politie vroeg Thea naar het bureau te komen. Daar zag ze een screenshot van het misbruik, waarbij alleen het hoofd van haar zoon herkenbaar was. Of dat haar zoon was, vroeger de rechercheurs. Ze was in shock en zei: ja, dat is mijn zoon.

Undercover in Nederlandse kinderpornonetwerken:

Het misbruik heeft jaren kunnen plaatsvinden omdat haar zoon loyaal was aan zijn misbruiker. Hij keek naar hem op: de dader was ouder, had macht over het kind en was en een soort rolmodel. Haar zoon koos ervoor om niets te zeggen, om zo geen problemen te veroorzaken voor de misbruiker én zijn ouders. Nooit heeft Thea gedacht dat er iets mis was, of ook maar iets gemerkt. "De dader manipuleert en strooit zand in je ogen", vertelt ze.

Angstig

Omdat de misbruikbeelden online zijn gedeeld, is de zoon van Thea angstig. Wat als iemand hem op straat van de beelden herkent? Hem daarop aanspreekt? Vervelende opmerkingen maakt? Of soms verder gaat? Alles spookt door zijn hoofd. Hij heeft het erover met zijn psycholoog, en soms met zijn familie, maar verder probeert hij zo gewoon mogelijk door het leven te gaan.

"Ogenschijnlijk gaat het heel goed met hem", vertelt Thea. "Hij doet zijn best op school, gaat vaak sporten en met vrienden stappen. Het is echt een ongelooflijk heerlijk kind als je hem ziet. Op het eerste gezicht zie je dan ook niet dat hij beschadigd is. Maar dat is hij wel, voor zijn hele leven. Hij wil er nu gewoon helemaal niets mee te maken hebben, maar hij zal nog op punten in zijn leven komen waarop hij weer met het misbruik wordt geconfronteerd."

Verdwijnen

De situatie heeft een enorme weerslag op het gezin, zegt Thea. "Je probeert te overleven. Dat doe je als gezin met elkaar. De ene dag ben je heel boos, de andere dag denk je er niet eens aan. Het zijn soms heel kleine dingen waardoor je er weer mee wordt geconfronteerd, zoals een herinnering, foto of reportage op tv."

Er zijn meer misbruikbeelden van haar zoon, maar die hoefde Thea gelukkig niet op het politiebureau te zien. Deze video's zijn online gedeeld en zwerven nog ergens rond, bijvoorbeeld in de netwerken waar deze mannen samenkomen. "Het is onverteerbaar dat mensen zich daaraan blijven verlekkeren."

En die beelden zijn niet zomaar offline te halen, waardoor het voor Thea, haar zoon en de rest van de familie lastiger is om deze vreselijke gebeurtenis achter zich te laten. "Ergens hoop ik dat het op een gegeven moment geen bruikbaar materiaal meer is, dat ze de interesse verliezen, en dat de beelden langzaam naar de achtergrond verdwijnen."

* De echte naam van Thea is bekend bij de redactie. ​​​​​​