Blue Moon: dit is de maanlander van Amazon-baas Jeff Bezos
Blue Origin

Blue Moon: dit is de maanlander van Amazon-baas Jeff Bezos

10-05-2019 07:21 Laatste update: 07:32

Jeff Bezos, oprichter van Amazon én van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, heeft het ontwerp gepresenteerd van zijn maanlander Blue Moon.

Blue Origin heeft drie jaar aan Blue Moon gewerkt. Het voertuig kan maximaal 6,5 ton aan lading meenemen. Bezos is van plan weer mensen naar de maan te sturen. De laatste bemande maanlanding, Apollo 17, vond plaats in 1972.

Maanlandingen staan weer in de aandacht nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence de NASA in maart uitdaagde om in 2024 de eerste vrouw op de maan te zetten. “Wij kunnen helpen om die deadline te halen”, verklaarde Bezos donderdag bij de presentatie van Blue Moon.

Vloeibare waterstof

De eigenaar van Blue Origin vertelde niet op welke plaats op de maan hij wil landen. Eerder verklaarden vertegenwoordigers van Bezos’ ruimtevaartbedrijf dat de Shackleton-krater op de zuidpool van de maan een interessante plaats zou zijn.

Bezos wees er tijdens zijn presentatie op dat er de er water in de vorm van ijs is op de polen van de maan. Dat kan van pas komen, volgens Bezos, omdat de motor van de Blue Moon, de BE-7, op vloeibare waterstof werkt. "Uiteindelijk zullen we in staat zijn om deze voertuigen bij te tanken op de oppervlakte van de maan."

Een en ander past in het toekomstbeeld van Bezos, die vorig jaar vertelde dat hij gelooft dat er op termijn miljoenen mensen op de maan zullen wonen en werken. Hij wil grote ruimtestations met kunstmatige zwaartekracht (zogeheten ‘O'Neill-cylinders’) bouwen om dat mogelijk te maken.

Musk maakt Bezos belachelijk

Tesla-oprichter Elon Musk, tevens eigenaar van ruimtevaartbedrijf SpaceX, stak op Twitter direct de draak met de plannen van Bezos. Hij plaatste een bewerkte foto van de maanlander waarbij de naam Blue Moon was aangepast in Blue Balls.

Blue Origin en SpaceX zitten met hun ruimtevaartplannen behoorlijk in elkaars vaarwater. Zo willen beide bedrijven internetsatellieten lanceren. Toen Blue Origin zijn satellietplannen vorige maand bekendmaakte, reageerde Musk direct met een tweet waarin hij Bezos een ‘copycat’ noemde.