Sony en Microsoft gaan samenwerken rond streamen games
Strategische samenwerking

Sony en Microsoft gaan samenwerken rond streamen games

16-05-2019 19:53 Laatste update: 17-05-2019 08:08

Sony en Microsoft gaan samenwerken op het gebied van gamestreaming, chips en kunstmatige intelligentie.

Op de game-markt zijn de PlayStation 4 van Sony en de Xbox One van Microsoft de grootste concurrenten. Toch starten de bedrijven juist op dat vlak een samenwerking. Sony en Microsoft hebben een intentieverklaring getekend.

"De twee bedrijven zullen de gezamenlijke ontwikkeling van toekomstige cloud-oplossingen in Microsoft Azure onderzoeken om hun game- en contentstreamingdiensten ondersteunen", stellen Sony en Microsoft in hun verklaring. Azure is het cloudplatform van Microsoft.

Rivalen komen dichter tot elkaar

Sony's bestaande gamestreamingdienst PlayStation Now zal worden aangedreven door de servers van Microsoft. Ook de toekomstige gamestreamingdienst van Sony zal Azure gaan gebruiken. Microsoft stelt dat de samenwerking ook zal zorgen voor betere ontwikkelplatformen voor makers van onder meer games.

"Ik geloof dat onze samenwerking flink zal bijdragen aan de vooruitgang van interactieve content", zegt Sony-CEO Kenichiro Yoshida, die onderkent dat de bedrijven op sommige vlakken concurreren. "Sony is altijd een leider geweest op het gebied van entertainment en technologie, en de samenwerking die we vandaag aankondigen bouwt op die geschiedenis van innovatie", zegt Microsoft-CEO Satya Nadella.

Het lijkt een reactie op Google

Microsoft maakte eerder al bekend dat het werkt aan een eigen krachtige gamestreamingdienst, onder de naam xCloud. Daarbij spelen servers Xbox-games af die vervolgens op allerlei apparaten kunnen worden gespeeld. Sony heeft al langer zo'n vergelijkbare dienst, PlayStation Now. Die dienst streamt echter geen PS4-games, vermoedelijk door een gebrek aan computerkracht. Sony heeft immers geen eigen servers, en is dus afhankelijk van de servers van anderen.

Sony en Microsoft gaan daarnaast ook samenwerken aan de ontwikkeling van halfgeleiders en kunstmatige intelligentie. De bedrijven spreken over 'intelligente beeldsensoren' waarbij de kennis van Sony over beeldsensoren zal worden gecombineerd met Microsofts Azure AI.

De samenwerking tussen de rivalen lijkt een reactie op Google Stadia. Die gamestreamingdienst van Google werd in maart aangekondigd. Google belooft dat Stadia games naar allerlei apparaten kan streamen met een kwaliteit die veel hoger is dan huidige spelcomputers kunnen leveren. Met Google krijgt de gamewereld er een nieuwe uitdager bij, en ook cloud-gigant Amazon zou aan een eigen gamestreamingdienst werken.

Kijk ook: Google Stadia: is dit het einde van de spelcomputer?