© Tesla

'Tesla schroeft bereik goedkoopste Model 3 kunstmatig omlaag'
Kleinere actieradius

'Tesla schroeft bereik goedkoopste Model 3 kunstmatig omlaag'

27-05-2019 10:12 Laatste update: 10:37

Tesla is in de VS begonnen met het leveren van een softwarematig beperkte versie van de Model 3, met een kunstmatig teruggeschroefde actieradius.

De Tesla Model 3 moest de eerste echt betaalbare auto van Tesla worden, maar tot nu toe werden alleen duurdere uitvoeringen geleverd. Klanten die de goedkoopste Standard Range-versie hadden besteld, kregen vooralsnog de Standard Range Plus-versie, met meer bereik en extra functies. Dat verandert nu: Tesla schroeft dat bereik softwarematig terug en schakelt ook andere opties uit, meldt Electrek.

De site sprak een eigenaar van een nieuw geleverd Standard Range-model. Dat model heeft precies dezelfde hardware als de Standard Range Plus, maar een paar functies zijn via de software uitgeschakeld. Het bereik is kunstmatig 10 procent lager gezet, de aanwezige stoelverwarming kan niet aan en de Autopilot is niet beschikbaar.

Tegen betaling ontgrendelen

Eigenaren van zo'n Standard Range-model kunnen de extra functies alsnog tegen betaling ontgrendelen. Het is niet duidelijk of de softwarematige beperking ook met terugwerkende kracht wordt ingezet, zodat eigenaren van de Standard Range Plus-modellen alsnog functies inleveren.

Het Standard Range-model is in Nederland nog niet aangeboden door Tesla, in de VS was hij tijdelijk te koop voor 35.000 dollar. In Nederland begint het aanbod van de Tesla Model 3 bij het Standard Range Plus-model van 47.800 euro.

Hoe bevalt de Tesla Model 3 na drie maanden?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's