Rode Wireless Go: professioneel geluid voor 200 euro

Rode Wireless Go

1, 2, 3, test, test

Rode Wireless Go: professioneel geluid voor 200 euro

28-05-2019 11:10 Laatste update: 11:12

Goede audio is essentieel als je een vlog of andere video maakt. Maar gedoe met een snoertje is irritant en draadloos is of te duur of te slecht. Rutger probeerde de Rode Wireless Go van net iets meer dan 200 euro uit om te zien of dit de gulden middenweg is.

De grootste tekortkoming van point-en-shoot-vlogcamera's is zonder twijfel de audio. Dat ene gaatje in de behuizing vangt net zo makkelijk de wind op als je stem. Een microfoon is dus een must. Maar hoe houd je het betaalbaar en handig? 

Persoonlijk heb ik eerst een Rode Videomic Pro shotgun-microfoon gebruikt. Die gaf goed geluid in een rustige omgeving. Grootste nadeel was dat er een 9-voltbatterij in ging en dat je er altijd om moest denken dat je die ook aanschakelde. Ik heb meer dan een video opgenomen zonder geluid. En ook regelmatig een batterij leeg laten lopen omdat ik hem niet uitgezet had. Maar het grootste bezwaar was de hoeveelheid omgevingsgeluid die ik mee kreeg. Een draadloze zenderset zou dat op moeten lossen. Bij Bright hebben we een Sennheiser-kit (AVX ME2), maar die kost maar liefst 700 euro. Ik las wat reviews en dacht met 159 euro klaar te zijn door de Boya By-WM6 te kopen. Nu vermoed ik dat Boya de reviews gekocht heeft, want het geluid is zeker niet zo goed als beloofd. 

Geluid van Boya BY-WM6

Zoals je in de video van de Tesla kunt horen is het geluid van de Boya niet geweldig. Bovendien horen we regelmatig kraakjes in het geluid waardoor we gedeeltes opnieuw moeten opnemen. Als ik zonder cameraman opneem, is de Boya dus eigenlijk onbruikbaar omdat ik het geluid niet kan monitoren. 159 euro is blijkbaar niet genoeg. Vergelijk dat even met de audio van de Sennheiser-kit.

Geluid van Sennheiser AVX ME2

Rode Wireless Go

Maar de meeste vloggers zullen geen 700 euro neer willen leggen voor alleen de microfoon. De Rode Wireless Go kost iets meer dan 200 euro en daarvoor krijg je een ontvanger en een zender met een ingebouwde microfoon. Met twee clips op het formaat van een cold shoe zijn zender en ontvanger makkelijk aan je kleding of aan je camera te bevestigen. De combinatie van zender en microfoon in één heeft voor- en nadelen. Je hebt het setje in no-time op je camera en aan je kleren. Zonder gepiel met snoertjes onder je overhemd door. Nadeel is dat je vergeleken met een gewone lavalier-microfoon wel een groot vierkantje in beeld hebt. Rode heeft daar ook nog eens in het wit zijn logo op gezet. Het is mogelijk om er een externe microfoon op aan te sluiten, maar dan ben je al snel 100 euro verder. 

In de verpakking zit ook nog een handig opberghoesje en twee deadcats om windgeluid te verminderen. Die zitten vast met twee plastic clipjes. Echt stevig zit dat echter niet: zodra er een beetje druk op komt vallen ze er af. Ander serieus nadeel van de Wireless Go is dat hij geen hoofdtelefoonuitgang heeft om je geluid te checken. Idealiter heb je die natuurlijk op je camera, maar als die ontbreekt heb je live geen idee of het geluid helder binnenkomt of niet. Aan de VU-meter op het schermpje kun je zien of er iets binnenkomt, maar je kunt niet checken of er ruis in zit of niet. 

Het geluid is in mijn ogen bijzonder goed, maar check het vooral zelf in deze video. Voor iets meer dan 200 euro heb je professioneel klinkend geluid. Wat mij betreft is de Wireless Go dan ook een blijvertje. 

Geluid van Rode Wireless Go