Na 13 jaar is de stekker uit BlackBerry Messenger getrokken.
Nooit meer pingen

Einde van een tijdperk: BlackBerry Messenger gestopt

3 juni om 09:46
Laatste update: 3 juni om 10:22

Na 13 jaar is Blackberry definitief gestopt met de ooit zo populaire chatapp Blackberry Messenger. De berichtendienst ging vrijdag op zwart.

De chatdienst van Blackberry had op het hoogtepunt meer dan 190 miljoen gebruikers. Blackberry Messenger, ook wel BBM genoemd, was een van de eerste mobiele chatdiensten en was enkele jaren erg populair onder met name jongeren. In de tijd dat de meeste mensen nog sms'jes stuurden, verzonden Blackberry-gebruikers elkaar continu berichtjes, het zogeheten 'pingen'.

Uiteindelijk kon BBM niet concurreren met onder meer WhatsApp, dat inmiddels ruim anderhalf miljard gebruikers heeft. Het einde van BBM was eerder dit jaar aangekondigd. "We hebben onze ziel en zaligheid in deze dienst gestopt en we zijn trots op wat we tot nu toe gebouwd hebben. De technologiesector is erg veranderlijk en ondanks dat we ons best deden, zijn gebruikers overgestapt naar andere diensten", schreef Blackberry.

Zakelijke versie van app

Voor wie echt niet zonder 'pingen' kan, heeft Blackberry de zakelijke variant van BBM toegankelijk gemaakt voor persoonlijke gebruikers. De app is voor zowel Android als iOS te downloaden.

Hoewel BlackBerry gestopt was met het maken van eigen smartphones, verscheen vorig jaar de Blackberry Key2 met een fysiek toetsenbordje.

Meer smartphone-reviews? Volg Bright op YouTube