Apple geeft iPads eigen systeem: iPadOS
iOS wordt gesplitst

Apple geeft iPads eigen systeem: iPadOS

03-06-2019 18:17 Laatste update: 05-06-2019 13:50

Apple voorziet iPads van een eigen besturingssysteem, genaamd iPadOS. Momenteel werken iPads en iPhones allebei met iOS, maar Apple kondigde vanavond het nieuwe iPadOS aan. Dat systeem moet iPads geschikter maken om laptops te kunnen vervangen.

Apple wil er met iPadOS voor zorgen dat de software van iPads beter is afgestemd op het gebruik op grotere schermen. Dit moet iPads een beter alternatief voor laptops maken. Momenteel hebben iPhones en iPads hetzelfde systeem, iOS, maar vanaf dit najaar gaan iPads werken met hun eigen systeem: iPadOS. Dat heeft Apple maandagavond aangekondigd.

Het nieuwe systeem ziet er vrijwel hetzelfde uit als iOS, maar iPadOS heeft allerlei extra functies en opties die de grotere schermruimte effectiever gebruiken. Zo toonde Apple tijdens de presentatie onder meer nieuwe functies voor multitasken en het gebruik van meerdere apps en vensters in hetzelfde scherm. 

Ook krijgt het thuisscherm op iPadOS extra opties, zoals widgets die naast de bekende app-icoontjes staan en meer ruimte voor apps in de dock.

Ondersteuning usb-sticks

Bovendien gaan iPads in de Files-app voortaan usb-sticks ondersteunen. Dat moet het kopiëren van bestanden naar iPads makkelijker maken. Ook wordt het makkelijker om op de iPad te knippen en te plakken, via nieuwe gebaren met drie vingers.

Een nieuw zwevend toetsenbord moet in iPadOS ruimte besparen en maakt het makkelijker om met één hand te typen. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor de weergave van apps. Het zwevende toetsenbord is in te schakelen met een knijpbeweging en is naar een andere plek op het scherm te slepen.

Ook krijgen iPads de optie om als tweede scherm te dienen voor Mac-computers. 

Dit najaar als gratis update

Later deze maand kunnen de eerste iPad-gebruikers het nieuwe systeem testen. De gratis update naar iPadOS verschijnt dit najaar voor de iPad Air 2 en hoger, alle iPad Pro-modellen, de iPad van de 5e generatie en hoger en de iPad mini 4 en hoger.  

Meer Apple-nieuws op WWDC

Apple deed de aankondiging van iPadOS tijdens een presentatie op zijn jaarlijkse WWDC-congres. Apple liet ook de nieuwe functies van iOS 13 voor iPhones zien, zoals de nieuwe donkere modus en swipend typen.

Verder presenteerde Apple de geheel vernieuwde Mac Pro, een krachtige en dure desktopcomputer. 

Bright is aanwezig bij WWDC. Volg de updates via Twitter, Instagram en Facebook