© Apple

Dit is er nieuw in iOS 13: donkere modus en swipend typen
Typen met één vinger

Dit is er nieuw in iOS 13: donkere modus en swipend typen

03-06-2019 18:43 Laatste update: 04-06-2019 16:40

Apple heeft de nieuwe functies van iOS 13 gepresenteerd. De iPhone krijgt onder meer een donkere modus en een optie om swipend te typen.

Kijk ook: dit kondigde Apple aan op WWDC

Op het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC heeft Apple de vernieuwingen in iOS 13, dat later dit jaar verschijnt, laten zien. Een belangrijke toevoeging is dat iPhones straks een donkere modus krijgen. In deze modus hebben alle apps en onderdelen, zoals het instellingenmenu, een donkere of zelfs helemaal zwarte achtergrond.

Daardoor zijn de teksten beter te lezen en is het scherm in donkere omstandigheden minder pijnlijk voor de ogen. Ook gaat de batterij waarschijnlijk langer mee, omdat oled-schermen zwarte pixels helemaal uitzetten, waardoor daar geen energie naar toe gaat.

Swipend typen

Ook heeft Apple het toetsenbord uitgebreid met de optie om swipend te typen. Hiermee wordt het mogelijk om met één vinger teksten te typen, door niet op de letters te tikken, maar van letter naar letter te slepen.

Deze technologie was al jaren mogelijk op Android-toestellen met het toetsenbord Swype en het standaard Android-toetsenbord, maar komt nu beschikbaar in iOS 13.

Sneller

Daarnaast belooft Apple dat het nieuwe besturingssysteem veel sneller wordt dan de huidige iOS 12. Apps worden veel kleiner gemaakt, waardoor ze tot twee keer zo snel laden.

Ook moet de gezichtsherkenning via Face ID 30 procent sneller gaan werken.

AirPods worden slimmer

Met iOS 13 wordt het mogelijk om audio naar twee setjes AirPods tegelijkertijd te sturen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld met z'n tweeën tegelijkertijd naar dezelfde muziek of film te kijken. De nieuwe functie was eerder al uitgelekt. In feite is de mogelijkheid de digitale variant van een splitter waarmee een minijack-ingang wordt uitgebreid tot twee ingangen. Samsung bood in sommige toestellen al langer een soortgelijke mogelijkheid.

Ook wordt de virtuele assistent Siri in samenwerking met de AirPods iets slimmer. Siri leest nieuwe berichten direct voor, waarna het direct mogelijk is om terug te antwoorden. Er hoeft dan niet eens 'Hey Siri' als commando worden gegeven. De functie werkt ook voor andere berichten-apps dan Apple's variant. Daarnaast is de stem van Siri licht aangepast en moet ze menselijker klinken.

Inloggen met Apple

In iOS 13 introduceert Apple ook 'Log in met Apple'. Daarmee kunnen gebruikers snel inloggen op allerlei apps en websites. De dienst is een alternatief voor de inlogknoppen van onder meer Facebook en Google. Gebruikers hoeven geen socialmedia-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailaddressen te controleren of wachtwoorden te gebruiken, maar gebruiken hun Apple ID voor verificatie. 

Gebruikers kunnen hun e-mailadres privé houden en een uniek willekeurig e-mailadres opgeven. Ook is er een tweestapsverificatie ingebouwd voor extra beveiliging. Sign In with Apple legt geen profiel aan van gebruikers of van hun activiteiten in apps. 

Stembediening

Gebruikers kunnen hun iPhone of iPad voortaan met alleen maar hun stem bedienen. De verbeterde spraakherkenningstechniek van Siri maakt volgens Apple ook nauwkeurigere transcriptie en bewerking van gesproken tekst mogelijk.

iPadOS

Apple maakte tijdens de presentatie ook bekend dat iPads voortaan een eigen systeem krijgen: iPadOS. Dat systeem moet beter gebruik maken van de grotere schermen van iPads, waardoor de tablets meer een alternatief zouden kunnen worden voor laptops. Ook krijgen iPads de optie om als tweede scherm te dienen voor Mac-computers. 

Reminders

Ook wordt de herinneringen-app uitgebreid, waardoor de app gaat begrijpen wanneer het een herinnering moet sturen. Apple Maps, Mail, Notes en Safari krijgen kleine updates. 

Tot slot worden de mogelijkheden voor het maken van een eigen emoji uitgebreid. De Memoji-app krijgt veel meer opties, zoals piercings, missende tanden en meer kleuren haar. Het wordt zelfs mogelijk om de Memoji uit te rusten met AirPods, de draadloze oortjes van Apple.

iOS 13 komt deze herfst beschikbaar voor de iPhone 6s en nieuwere iPhone-modellen. Ook de pas uitgebrachte nieuwe iPod touch krijgt de nieuwe update.