Vanaf 5999 dollar

Apple toont krachtpatser Mac Pro voor het zware werk

© Apple

Apple toont de nieuwe krachtpatser Mac Pro voor het zware werk
3 juni om 19:02
Laatste update: 4 juni om 16:37

Voor video-editors, producers en designers heeft Apple de nieuwe Mac Pro gepresenteerd. De Mac Pro kan drie 8K-video's tegelijkertijd afspelen.

Op de ontwikkelaarsconferentie WWDC heeft Apple maandagavond de nieuwe Mac Pro laten zien, de krachtigste computer van Apple. Bijzonder is dat de Mac Pro makkelijker uitbreidbaar is dan de vorige versie van de desktopcomputer. Zo is het interne geheugen uit te breiden tot 1,5 terabyte. De ssd-opslag is uit te breiden tot 4 terabyte. Het aantal cores kan oplopen tot 2 x 24.

Nieuw scherm

Tegelijkertijd is er ook een nieuw scherm gepresenteerd, met een Retina 6K-kwaliteit met een 6016 x 3384 resolutie. Volgens Apple is het scherm even goed als een scherm van 43.000 dollar.

De Pro Display XDR ondersteunt HDR en heeft standaard 1000 nits en kan pieken tot 1600 nits. Daarnaast is het scherm ook te kantelen waardoor het ook in portretmodus te gebruiken is.

Prijzen

De prijzen van de Mac Pro zijn ook alleen voor de professionals. De standaard Mac Pro gaat 5999 dollar kosten. Daar zit het nieuwe Pro Display XDR-scherm nog niet bij. Deze kost vanaf 4999 dollar. Wil je daar nog een speciale standaard bij, de Pro Stand, dan betaal je daar ook nog 999 dollar voor.

Die 5999 dollar is een vanafprijs, maar de meeste kopers zullen het apparaat flink gaan uitbreiden met extra kaarten en geheugen. Techsite The Verge rekende uit dat een volledig uitgedoste Mac Pro zo'n 50000 dollar zal gaan kosten. 

Alle nieuwe producten zijn vanaf de herfst dit jaar beschikbaar.

Meer Apple-nieuws op WWDC

Apple deed de aankondiging van de Mac Pro tijdens zijn jaarlijkse WWDC-congres. Daar liet Apple ook de nieuwe functies van iOS 13 zien en kondigde het iPadOS aan, een apart systeem voor iPads.