Sony belooft naadloze overstap van PS4 naar PS5
PlayStation 5

Sony belooft naadloze overstap van PS4 naar PS5

06-06-2019 14:30 Laatste update: 14:30

De nieuwe CEO van Sony PlayStation belooft dat de aanstaande PlayStation 5 games van de huidige PS4 kan spelen en savegames kan delen.

Het is de bedoeling dat de overstap van de PlayStation 4 naar de opvolger zo naadloos mogelijk gaat, zegt PlayStation-CEO Jim Ryan tegen CNET. Ryan spreekt van 'cross-generational play', waarbij spelers zonder gedoe kunnen overstappen van de PS4 naar de PS5 en ook weer terug. Spelers moeten hun voortgang in dezelfde game mee kunnen nemen tussen twee spelcomputers.

Ook bij multiplayer-games moeten spelers met een PS4 kunnen samenspelen met vrienden die de nieuwe PlayStation hebben; de vriendenlijst verhuist ook gewoon mee naar de PS5. Twee opvallende eigenschappen van de volgende PlayStation, want Sony hield zijn spelcomputers de afgelopen jaren strikt gescheiden van zowel eigen voorgangers als concurrenten.

PS5 kan 4K games in 120 Hz afspelen

Ryan deelde ook wat meer over de kracht van de volgende PlayStation. De spelcomputer kan games in volledige 4K-resolutie op een snelheid van 120 beeldjes per seconde afspelen. Indrukwekkend, want huidige spelcomputers halen hooguit 60 beeldjes per seconde in 4K. De PlayStation 4 Pro haalt daarbij vaak zelfs niet eens de echte 4K-resolutie, maar gebruikt een mix van verschillende resoluties door elkaar.

Eerder zei Sony al dat de volgende PlayStation ook beelden in 8K-resolutie kan uitvoeren, maar daarbij gaat het vermoedelijk eerder om video dan om games.

Streaming

Ook werd onlangs bekend dat Sony voor gamestreaming samenwerkt met Microsoft. Het streamen van games wordt steeds belangrijker: spelers hebben dan geen spelcomputer nodig en betalen een vast bedrag per maand om games direct zonder installeren overal te spelen. Sony heeft echter de servercapaciteit niet voor zo'n dienst, Microsoft wel.

De twee concurrenten slaan de handen waarschijnlijk ineen omdat Google met gamedienst Google Stadia een belangrijke nieuwe concurrent wordt.

Zo werkt Google-gamedienst Stadia

Wanneer is een 8K-tv je geld waard?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's