Politie VS: slimme deurbel Ring in ruil voor beelden
Privacy

Politie VS: slimme deurbel Ring in ruil voor beelden

07-06-2019 13:36 Laatste update: 14:53

Amerikaanse politiekorpsen bieden burgers korting op een Ring-deurbel met camera. In ruil daarvoor willen ze dan soms wel toegang tot de beelden die met de bel worden gemaakt.

Ring, dat vorig jaar voor 1 miljard dollar werd overgenomen door Amazon, maakt slimme deurbellen die zijn uitgerust met bewegingscamera’s. Gebruikers kunnen via hun smartphone live-beelden bekijken, bijvoorbeeld als er iemand aanbelt.

Meer dan vijftig politiediensten werken samen met Ring, meldt CNet. De agenten zijn blij met de beelden die de slimme deurbellen maken, zeker als ze worden geïnstalleerd op plaatsen waar geen andere beveiligingscamera’s hangen.

Verdachte personen

Verscheidene Amerikaanse politiediensten bieden de slimme deurbellen daarom gratis of met korting aan, op voorwaarde dat gebruikers de beelden op verzoek met de politie delen. Ook maakt de politie graag gebruik van de Neighbors-app van Ring. Ring-gebruikers kunnen beelden van verdachte personen naar deze app uploaden.

Ring hecht veel waarde aan samenwerking met politiediensten. Het bedrijf benaderde de politie al voor de overname door Amazon en levert de politie gratis deurbellen die agenten kunnen verspreiden onder bewoners in hun district.

Niet gelukkig

Privacy-activisten zijn minder te spreken over de wijze waarop de politie toegang krijgt tot de Ring-beelden. “Er wordt een enorme hoeveelheid data verzameld die de overheid in staat stelt om ons voortdurend te volgen, of er nu sprake is van een misdrijf of niet”, stelt Dave Maass van digitale-burgerrechtenorganisatie EFF tegenover CNet.

Ook Ring zegt niet gelukkig te zijn met de eisen die sommige politiekorpsen stellen. Het bedrijf belooft een einde te willen maken aan dergelijke voorwaarden. “Ring staat niet achter programma’s die die burgers dwingen om beelden te delen in ruil voor het ontvangen van een Ring-apparaat”, stelt Ring in een verklaring.

Review: videodeurbel Nest Hello. Mag dit wel?!?