Microsoft onthult nieuwe Xbox: Project Scarlett
Verschijnt eind 2020

Microsoft onthult nieuwe Xbox: Project Scarlett

09-06-2019 22:21 Laatste update: 10-06-2019 04:34

Microsoft heeft tijdens zijn Xbox E3 2019-briefing Project Scarlett onthuld. De nieuwe spelcomputer ondersteunt de 8K-resolutie met 120 FPS en verschijnt in het najaar van 2020. Tegelijkertijd met Halo Infinite.

Met de afwezigheid van Sony dit jaar op de grote gamebeurs E3 in Los Angeles werd er extra veel van Microsoft verwacht. Het belangrijkste was het nieuws dat in het najaar van 2020 de nieuwe Xbox-spelcomputer gelanceerd wordt met, voor nu, de codenaam Project Scarlett.

De specs zijn op papier in ieder geval zeer veelbelovend: 8K-resolutie, 120 frames per seconde, de mogelijkheid om een SSD als geheugen te gebruiken en GDDR6 SD-RAM voor support voor de videokaart. Laadtijden moeten tot het verleden behoren en ook het streamen van games moet op de nieuwe spelcomputer binnen een vingerknip gebeuren. 

Veel over de nieuwe streamingdienst Project xCloud wilde Xbox-topman Phil Spencer niet kwijt, behalve dat spelers vanaf oktober hun Xbox One kunnen gebruiken als eigen streamingserver.

Halo Infinite

Microsoft toonde ook een trailer van de langverwachte nieuwe Halo-game: Halo Infinite. Niet geheel toevallig verschijnt ook die game in het najaar van 2020, ergo het is een launchtitel voor de nieuwe Xbox.

Mogelijk verschijnt Halo Infinite cross-gen, waardoor ook consumenten met een Xbox One X of een Xbox One S deze game kunnen gaan spelen, alleen dan met minder grafische toeters en bellen.

Halo Infinite, de onthullingstrailer:

Gears 5

Waar Microsoft de laatste jaren wat schamper in de exclusieve titels zat, is Xbox nu aan een indrukwekkende inhaalrace begonnen. Deels door de aankoop van een vijftal studio's vorig jaar, deels door een aantal titels die eindelijk in de afrondingsfase zitten.  

'Voor ieder wat wils' lijkt een cliché, maar of het nu om een LEGO-aanvulling gaat voor Forza Horizon 4 of de blood & gore-fonteinen van Gears 5, de Xbox omarmt games van iedere grootte en budget, zo lijkt het.

Eindelijk werden er ook wat harde data gedropt. De sprookjesachtige platform-titel Ori and the Will of the Wisps verschijnt 11 februari 2020. Gears 5 komt gelukkig eerder: 10 september dit jaar.

Keanu Reeves

De nieuwe game van de makers van The Witcher, het geliefde Cyberpunk 2077, verschijnt volgend jaar: 16 april 2020. Niemand minder dan acteur Keanu Reeves kwam met veel bombarie op het podium om de releasedatum te onthullen. Reeves speelt zelfs een personage in de game ("We have a city to burn!"). Voor de duidelijkheid; Cyberpunk 2077 verschijnt ook voor de PlayStation 4, maar de trailer van het spel maakte indruk.  

Nieuwe trailer van Cyberpunk 2077:

Xbox Game Pass Ultimate

Microsoft nam tijdens de presentatie veel tijd om zijn Xbox Game Pass in het zonnetje te zetten. Deze 'Netflix voor games'-achtige service wordt steeds completer, helemaal nu de service steeds meer recente titels krijgt en ook voor de pc beschikbaar is. Een abonnement voor de pc-versie kost tijdelijk 3,99 euro per maand, maar mensen kunnen de eerste maand voor 1 euro uitproberen. Er zijn meer dan honderd games beschikbaar. 

Ook Xbox Game Pass Ultimate is beschikbaar, voor 12,99 euro per maand. Hiermee ontvangen Xbox One-gamers zowel Xbox Live Gold als Xbox Game Pass, dat ook voor de pc beschikbaar is. Speel je dus veel games op je Xbox én je pc, dan is dit een ultieme deal.

Kijk ook: het Bright Game Journaal van mei 2019

Volg ook het Bright YouTube-kanaal voor meer tech-video's