Teufel Real Blue NC

Getest: goedkoper alternatief voor noise cancelling headphone?

Getest: goedkoper alternatief voor noise cancelling headphone?
25 juni om 18:36
Laatste update: 25 juni om 18:36

De top noise cancelling-headphones worden al geruime tijd gemaakt door Bose en Sony. Kan het Duitse Teufel voor een dikke honderd euro minder iets leveren dat geen honderd euro minder klinkt?

Ik raad iedereen die wel eens langer dan 3 uur in een vliegtuig of trein zit aan een noise cancelling headphone te kopen. Wie het nog nooit heeft meegemaakt is gegarandeerd verbaasd over twee dingen: hoe het kan dat een hoofdtelefoon met een druk op de knop plots de hele wereld stil kan maken én dat er eigenlijk veel meer omgevingsgeluid is dan dat je bewust ervaart.

Bose maakte lange tijd met de Quiet Acoustic-serie de dienst uit, maar de afgelopen jaren is Sony de onbetwiste favoriet met de WH-1000XM3. Maar dat zijn hoofdtelefoons van over de 300 euro en dat heeft de sporadische reiziger er wellicht niet voor over. 

Teufel staat bekend als merk dat prima audioapparatuur levert voor een budgetvriendelijke prijs. De Teufel Real Blue NC is hun alternatief voor de briljante apparaten van Sony en Bose. Voor onder de 200 euro bij de meeste online aanbieders. 

Verpakking en materialen

Een noise cancelling-hoofdtelefoon neem je mee op reis en dus moet er een goed hoesje omheen zitten. Zowel Bose als Sony maken gebruik van de inklapmogelijkheden van de hoofdtelefoon om dat hoesje zo klein mogelijk te maken. Teufel kiest er om onduidelijke redenen voor om de hoofdtelefoon niet in te klappen, waardoor de hoes zo'n 25 procent groter is dan die van Sony en Bose. Terwijl de hoofdtelefoon wel in te klappen is.

De accessoires zitten in een soort zakje dat met klittenband vastzit. Dat hadden ze beter van Bose kunnen jatten, want die heeft al jaren een speciaal houdertje voor je vliegtuigadapter en een elastisch zakje aan de buitenkant voor het snoer. De hoofdtelefoon voelt stevig genoeg aan, maar de scharnieren komen wat meer plastic over dan die van de duurdere jongens. Het kleurenschema en het ontwerp is vrij neutraal. Grijs en zwart domineren, met de T uit het logo op beide oorschelpen. Deze hoofdtelefoon kun je ook in de business class dragen. 

 

Het accessoiretasje

Bediening

Op het toestel bevindt zich een aan/uit-knop, een schuif om de noise cancelling aan en uit te zetten en de oorschelp heeft touchbediening. Tikken voor play en pause, swipen voor volume en liedjes vooruit of achteruit. Net als de grote jongens. In het snoer zit ook een afstandsbediening voor dezelfde features. Verbinden met je telefoon is eenvoudig. Bluetooth knop tijdje indrukken, op je telefoon even zoeken en klaar. Een Engelse stem vertelt je of je telefoon goed gepaird is met bluetooth of dat hij uitgezet is.

Geluid

Het geluid is indrukwekkend voor de prijs. Je hoeft geen kenner te zijn om het verschil te horen met de Sony, maar in dit segment is het een goed klinkende hoofdtelefoon. De noise cancelling is ook indrukwekkend. Het maakt je trein- of vliegreizen een flink stuk aangenamer. 

Vreemd genoeg lijkt de noise cancelling niet alleen het geluid van buiten te filteren, maar ook de muziek voller te maken met aanzienlijk meer basrespons. Het voelt alsof je 'Mega Bass' op je walkman aanzet. Heb je noise cancelling uit staan, dan klinkt het geluid ielig. Bij bijvoorbeeld de Sony is dat effect er ook, maar veel minder extreem. Die is goed bruikbaar zonder noise cancelling. Bij de Teufel zou ik je afraden hem zonder noise cancelling te gebruiken.

Conclusie

De Teufel Real Blue NC is een serieus stuk goedkoper dan de beste noise cancelling-headphones. Dat kost je wel iets. De geluidskwaliteit is een stukje minder en ook de bouw voelt niet van dezelfde kwaliteit. Maar voor wie de hoofdtelefoon niet wekelijks gebruikt lijkt me dat een redelijk te overwegen offer.