'Visa en Booking.com doen mee aan Facebook-munt'
Libra

'Visa en Booking.com doen mee aan Facebook-munt'

14-06-2019 11:30 Laatste update: 11:36

Facebook is er in geslaagd een aantal grote partijen te strikken voor de cryptomunt die het bedrijf volgende week wil presenteren. Onder meer Visa, Mastercard, PayPal, Booking.com, Uber en Stripe doen mee.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De deelnemende partijen moeten allemaal 10 miljoen dollar inleggen. Op 18 juni zal Facebook voor het eerst groots in de openbaarheid treden met een presentatie over de cryptomunt, die intern de codenaam Libra heeft gekregen. Vanaf volgend jaar moet het mogelijk zijn om met de munt te betalen.

Er komt een aparte organisatie, los van Facebook, die toezicht zal houden op de Facebook-munt. Het sociale netwerk hoopt dat er in totaal honderd organisaties zullen zijn die allemaal tien miljoen dollar inleggen om 'node' te worden binnen het Libra-netwerk. Zo wil Facebook een miljard dollar bij elkaar krijgen als onderpand voor de munt.

Koersschommelingen

De cryptomunt zal een zogeheten stablecoin worden. De waarde wordt hoogstwaarschijnlijk gekoppeld aan een mandje met belangrijke internationale munten, zoals de dollar en de euro. Zo moeten grote koersschommelingen worden voorkomen.

Andere cryptomunten, zoals de bitcoin en ether, hebben wel vaak te maken met forse koersstijgingen en -dalingen. Dat maakt dergelijke munten vooral interessant als speculatieobject en minder voor het gebruik als betaalmiddel.