Voor het eerst kijken we meer video on demand dan tv
Ruim vier uur per dag

Voor het eerst kijken we meer video on demand dan tv

18-06-2019 07:10 Laatste update: 11:24

YouTube, Netflix, Videoland en NPO Start hebben lineaire tv ingehaald. We kijken dagelijks ruim vier uur per dag voor de lol naar een beeldscherm.

Video's online (terug)kijken heeft lineaire tv voor het eerst van de troon gestoten. In de jaarlijkse Smart Media Monitor van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat van de 6 miljard minuten die Nederlanders dagelijks besteden aan digitale media, 27 procent op gaat aan video on demand. Lineaire tv staat nu op de tweede plek met 24 procent, gevolgd door sociale media (19%), muziek (12%), nieuws (8%), gaming (8%) en e-reading (2%).

Meer gaan kijken

De kijkers naar video on demand besteden er tegenwoordig 139 minuten per dag aan. Dat is 7 minuten langer dan vorig jaar. Van de mensen die lineaire tv kijken, liep de kijktijd 5 minuten terug naar 118 minuten. De gemiddelde kijktijd lijkt te botsen met de conclusie dat VoD voor het eerst groter was dit jaar, maar dat is niet zo, legt Multiscope uit. Mensen die bijvoorbeeld helemaal geen lineaire tv kijken, zijn geen 'gebruikers' van lineaire tv en worden daarom niet meegenomen in de gemiddelde kijktijd per dag. 

Niet gek dan ook dat bijna 1 op de 5 mensen overweegt om zijn tv-abonnement op te zeggen. 18 procent van de consumenten denkt over een jaar minder tv te kijken en 4 procent kijkt naar eigen verwachting helemaal niet meer.

Groot verschil doelgroepen

De verschillen tussen de 18-35-jarigen en 50-plussers zijn groot. Jongeren kijken 159 minuten per dag on demand en 93 minuten per dag lineair, ouderen 120 minuten on demand en 150 minuten per dag lineair. Multiscope ondervroeg voor het onderzoek 3600 respondenten van 18 jaar en ouder.

Kijk ook: zo kijk je zonder piraat te spelen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's