Rich Communication Services

Android start deze maand met sms-alternatief RCS

 Android start deze maand met sms-alternatief RCS
18 juni 2019 om 11:51
Laatste update: 18 juni 2019 om 11:51

Android ondersteunt vanaf eind juni RCS, een opvolger voor SMS-berichten. RCS is er eerst voor Franse en Britse Android gebruikers, andere landen volgen later.

De meeste telecomproviders zijn het er mee eens dat Rich Communication Services (RCS) als de volgende generatie tekstberichten protocol, SMS zal opvolgen. Het biedt zo'n beetje alles wat een moderne berichten-app zou moeten bieden: langere teksten, bijlages zoals foto's en indicatie dat iemand aan het typen is.

De providers laten echter om allerlei redenen op zich wachten met de uitrol van RCS. Google neemt nu het heft in eigen handen en gaat RCS eind juni nog uitrollen voor Britse en Franse Android-gebruikers. Andere landen zullen later volgen.

De gebruiker hoeft geen aparte app te installeren, maar krijgt bij het openen van de standaard berichten-app van Android de optie om te upgraden naar RCS Chat. Voorlopig blijft het optie die de gebruiker zelf moeten aangeven.

Geen centrale database

RCS-berichten kunnen in tegenstelling tot andere chatdiensten zoals WhatsApp of iMessage naar ieder telefoonnummer verzonden worden. De ontvanger moet dan wel op zijn telefoon RCS-berichten kunnen lezen. De berichten worden ook direct naar de telefoonnummers gestuurd.

Er is geen centrale database waarin de telefoonnummers van gebruikers bijgehouden worden. iMessage-berichten lopen wel via een Apple server waar eerst een database gecheckt wordt, al gebeurt dat volgens Apple op volledig versleutelde en niet te achterhalen wijze.

Niet versleuteld

Daarentegen zijn de RCS Chat-berichten niet versleuteld en zijn ze te lezen als ze onderschept worden. Als een telecom provider RCS ondersteunt, dan laat Google je telecom provider de berichten afhandelen. Dat betekent dat een provider de berichten kan opslaan en eventueel beschikbaar kan stellen aan overheidsdiensten die daarom vragen.

Als de berichten via Google-servers lopen dan worden de berichten meteen verwijderd nadat de ontvanger die ontvangen heeft. Bijlages zoals video's, foto's en stickers blijven een korte tijd op de Google-servers staan, om de ontvanger de gelegenheid te geven deze te downloaden.

Overigens is het technisch geen probleem om RCS-berichten te versleutelen, maar meer een politiek spel waarbij Google de telecomproviders moet overtuigen om één specifieke RCS-standaard te volgen. Dat is nu nog niet het geval, maar sms heeft al jaren zijn beste tijd gehad.

Kijk ook: 7 dingen die beter moeten aan WhatsApp

En ook: nog 7 dingen die beter moeten aan WhatsApp