'Apple wil deel productie weghalen uit China'
Handelsoorlog

'Apple wil deel productie weghalen uit China'

19-06-2019 18:57 Laatste update: 18:58

Apple kijkt naar de mogelijkheden om 15 tot 30 procent van zijn productiecapaciteit van China naar andere landen te verplaatsen.

Daartoe heeft het bedrijf bij grote toeleveranciers als Foxconn, Pegatron en Quanta Computer geïnformeerd wat de kosten zijn van een dergelijke verhuizing, meldt de Nikkei Asian Review. Op dit moment wordt nog meer dan 90 procent van alle Apple-producten in China in elkaar gezet.

Apple kijkt onder meer naar Mexico, India, Vietnam, Indonesië en Maleisië. India en Vietnam maken de grootste kans om een deel van de iPhone-productie over te nemen. Een team van meer dan dertig Apple-medewerkers onderhandelt al met overheden over mogelijke fiscale voordelen die de landen bereid zijn te bieden in ruil voor het binnenhalen van Apple-fabrieken.

Handelsoorlog

De plannen voor een gedeeltelijke verhuizing vallen niet los te zien van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Maar volgens de bronnen van Nikkei wil Apple zijn afhankelijkheid van China sowieso terugdringen – ook als er een handelsakkoord komt dat een eind maakt aan de spanningen tussen Washington en Beijing.

Apple zou vinden dat het nu te veel afhankelijk is van een land. Bovendien is er in China sprake van vergrijzing en oplopende arbeidskosten.

Belangrijkste leveranciers

Volgens ingewijden is het niet eenvoudig om de Chinese infrastructuur elders te kopiëren. Van de 200 belangrijkste leveranciers van Apple zijn er 41 in China en Hongkong gevestigd: meer dan in welk ander land dan ook.

De Chinese overheid heeft sinds begin deze eeuw flink geïnvesteerd in voorzieningen die het land aantrekkelijk maken voor Apple en andere elektronicabedrijven. Lokale overheden zorgden bijvoorbeeld voor de huisvesting van werknemers die in elektronicafabrieken kwamen werken.

Het verplaatsen van de productiecapaciteit zal dan ook een lange adem vergen. Volgens een leverancier zullen de eerste resultaten pas over twee of drie jaar zichtbaar zijn.

Foxconn

Vorige week verklaarde een hooggeplaatste medewerker van het Taiwanese Foxconn dat het bedrijf in staat is om alle iPhones volledig buiten China te laten produceren. Apple laat al iPhone SE- en 6S-toestellen in India maken, maar is ook van plan een deel van zijn topmodellen te laten produceren in het buurland van China.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s