Signify kondigt lampen met wifi-achtige functie aan
250 Mbps

Signify kondigt lampen met wifi-achtige functie aan

21-06-2019 15:04 Laatste update: 22-06-2019 14:24

Signify, het voormalige Philips Lightning dat de Philips Hue lampen maakt, kondigde nieuwe Truelifi lampen aan die data met licht kunnen overseinen met snelheden tot 250 Mbps.

Digitale data is in zijn meest rauwe vorm niets anders dan nullen en éénen en dat kan je ook vertalen als aan of uit. Zo kan een led-lamp miljoenen keren per seconde aan of uit gaan, en zo data vertalen naar licht en donker. Als je dat met de camera van een smartphone of een lichtgevoelige usb-module voor een laptop opvangt, dan kan je data via licht streamen. Mensen zien daar overigens niks van; normale led-lampen knipperen ook al op een onzichtbaar hoge frequentie.

Die technologie is al enkele jaren in ontwikkeling en wordt vaak LiFi genoemd. Het bedrijf Signify brengt nieuwe lampen op de markt onder de naam Truelifi, met een datasnelheid tot 250 Mbps. Dat is genoeg om tegelijkertijd dertig Full HD video's te streamen, en sneller internet dan de meeste Nederlanders thuis hebben. De lampen lijken niet op Hue-peertjes, maar hebben meer iets weg van een zaklantaarn met een ethernet-aansluiting.

Bestaande verlichting ombouwen

Naast de lampen brengt Signify ook transceivers op de markt die zowel kunnen zenden als ontvangen. Daar kan bestaande, normale verlichting mee worden omgebouwd. Een laptop moet wel uitgerust worden met een usb-transceiver om de signalen te ontvangen en te verzenden.

Er is een reeks voordelen en toepassingen voor LiFi. Zo kan licht niet door muren heen, en daarmee is de data draadloos maar blijft die binnenskamers. Daarnaast kan LiFi ingezet worden in omgevingen waar radiosignalen zoals 4G of wifi niet gebruikt mogen worden, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen of rond storingsgevoelige machines. 

LiFi kan ook ingezet worden als een indoor-navigatiesysteem bijvoorbeeld in supermarkten of winkels. Klanten kunnen dan naar de juiste schappen worden gewezen, of krijgen op de juiste plek in de winkel aanbiedingen op de smartphone te zien. De MediaMarkt in Eindhoven experimenteerde hier een jaar geleden al mee.

LiFi-experiment Eindhoven