Maker vliegende taxi’s Kitty Hawk werkt samen met Boeing
Vliegende auto's

Maker vliegende taxi’s Kitty Hawk werkt samen met Boeing

26-06-2019 14:38 Laatste update: 14:44

De door Google-oprichter Larry Page gefinancierde startup voor vliegende taxi’s Kitty Hawk gaat samenwerken met Boeing.

Beide bedrijven zijn de afgelopen jaren druk in de weer geweest met de ontwikkeling van vliegende auto’s. Boeing voerde begin dit jaar nog een testvlucht uit met een elektrische passagiersdrone. En in 2017 nam de Amerikaanse vliegtuigbouwer Aurora Flight Sciences over: een bedrijf dat al langer bezig was met de ontwikkeling van kleine autonome vliegtuigen.

Kitty Hawk heeft twee uit de kluiten gewassen drones voor personenvervoer gemaakt: de eenpersoons Flyer en de tweepersoons Cora. Boeing gaat nu samenwerken met het team dat de Cora heeft ontwikkeld. “We hebben dezelfde ideeën over het vervoer van mensen en goederen in de toekomst”, stelt Steve Nordlund, de general manager van Boeing NeXt.

Ook Kitty Hawk-ceo Sebastian Thrun is blij dat dat beide bedrijven gaan samenwerken “om veilige elektrische vluchten sneller realiteit te maken”, zo zegt hij in een verklaring.

Concurrentie

Boeing en Kitty Hawk hebben concurrentie van verscheidene andere, kapitaalkrachtige partijen. Zo steekt vliegtuigbouwer Airbus miljoenen in het vliegende taxi-project Vahana en is ook Uber bezig met de ontwikkeling van elektrische vliegtuigjes. Vorig jaar presenteerde het taxibedrijf een prototype van een voertuig dat binnen vijf jaar reizigers zou moeten gaan vervoeren.

Of het bestellen van een vliegende Uber binnen een paar jaar inderdaad tot de mogelijkheden zal behoren, is nog even afwachten. De legendarische autofabrikant Henry Ford dacht in 1940 ook al dat het niet lang meer kon duren voordat er een hybride auto-vliegtuig op de markt zou komen.