Hier kunnen astronauten trainen voor missies naar Mars
Toppertje

Hier kunnen astronauten trainen voor missies naar Mars

08-07-2019 06:45 Laatste update: 07:15

Een trainingscentrum dat hangt aan de Mont Blanc zou de extreme omstandigheden op Mars kunnen simuleren. Het complex is een ontwerp van een Britse designer, die daarmee inspeelt op de plannen van onder meer SpaceX om bemande missies naar Mars te organiseren.

Wie straks een voet op Mars gaat zetten, of er zelfs gaat wonen, zal ergens hier op aarde aan de extreme condities moeten wennen. Dat zou kunnen bij een trainingscentrum gepositioneerd op een bergflank van de hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc.

Manipulating Mont Blanc is de naam van de fictieve oefenlocatie voor astronauten, ontworpen door de Britse designer George Bradford-Smith. Toekomstige marsreizigers worden er tot de grens van overleving geduwd om ze voor te bereiden op de extreme omstandigheden op de rode planeet. Hoge windsnelheden, lage luchtdruk, fluctuaties in temperatuur, isolement en absolute stilte zijn er allemaal aanwezig. 

IJskoud en muisstil

Er is bijvoorbeeld een kamer voor temperatuursimulatie gemaakt, waar met windtunnels de vriestemperatuur die vanwege de lage luchtdruk ontstaat wordt nagebootst. In de geluidssimulatiekamer wordt de lage brom van de wind op Mars nagemaakt.

In een andere kamer heerst juist absolute stilte, die ontstaat als op Mars de wind wegvalt. Ook is er een kas om te experimenteren met landbouw.

Ruimteschip

Binnen in de stalen structuur lijk je in een ruimteschip uit een film te kijken, met glazen kamers, liften, buizen, trappen en vides. Toch is de beeldtaal ook nieuw en zien we gewelven, gele ballen, roze slangen en vormen en ruimtes die doen denken aan microscopisch leven en nog niet eerder in een sciencefiction-interieur te zien waren. 

Het trainingscentrum biedt het Europese Space Agency ESA een beter inzicht in het acclimatiseren en aanpassen aan de fysieke en psychologische omstandigheden. Het is een fictieve uitbreiding van de hoogtecabines van ESA die al in het Mont Blanc-gebied te vinden zijn.

Een maand lang

Het ontwerp is het afstudeerproject van George Bradford-Smith aan The Bartlett School of Architecture in Londen. De opdracht aan de architectuurstudenten was te kijken naar “de laatste niet ontgonnen gebieden in ons universum, of een wetenschappelijke ontdekking waar verkenning een steeds vooruit schuivende grens is". 

Vier astronauten moeten een maand lang op op grote hoogte op de flank van de berg werken en wonen. Je moet er wat voor over hebben om marsmannetje te worden.

Elon Musk

Onder meer SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk, werkt aan bemande missies naar Mars. Musk schatte onlangs zijn eigen kansen voor een Marsreis in op 70 procent. Het zal gaan om een enkele reis. "We hebben de afgelopen tijd een paar doorbraken gehad waar ik heel enthousiast over ben."

Musk vermoedt dat het binnen enkele tientallen jaren staat te gebeuren. "Ik ben van plan om te verhuizen. De prijs voor een Marsreis wordt een paar honderdduizend dollar."

Kijk ook: wie wint de space race?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s