'Equifax wacht schikking van 700 miljoen dollar na mega-hack'

'Equifax wacht schikking van 700 miljoen dollar na mega-hack'

20-07-2019 08:03 Laatste update: 13:35

Een buitengewoon groot datalek bij het Amerikaanse Equifax komt het bedrijf duur te staan. De verwachting is dat het bedrijf, vergelijkbaar met een private versie van het Nederlandse BKR, zo'n 700 miljoen dollar moet betalen.

Dat schrijven The Wall Street Journal en The New York Times. Die laatste krant houdt het op een bedrag van zo'n 650 miljoen dollar.

Megahack

Twee jaar geleden werd het bedrijf slachtoffer van een hack waarbij gevoelige gegevens van 143 miljoen mensen werden buitgemaakt. Onder andere kredietgegevens, burgerservicenummers en naam- en adresgegevens werden gestolen.

De afhandeling van het schandaal door Equifax verdiende niet bepaald de schoonheidsprijs. Het bedrijf wachtte lang met het naar buiten brengen en verwees klanten met vragen per abuis naar een nepversie van de speciale informatiewebsite die het bedrijf had opgetuigd over de hack.

Kort nadat het schandaal aan het licht kwam werd de top van het bedrijf al vervangen. Ceo Richard Smith hield de eer aan zichzelf en ook de chief information officer en chief security officer moesten het veld ruimen. Maar daarmee was de kous nog niet af.

Compensatie

De schikking, die waarschijnlijk maandag officieel bekend wordt gemaakt, markeert het einde van meerdere onderzoeken van verschillende Amerikaanse autoriteiten, waaronder de FTC, de Amerikaanse consumentenwaakhond. Volgens de bronnen van de kranten is het grootste deel van de schikking bedoeld om consumenten te compenseren voor geleden schade.

Het is overigens nog steeds onduidelijk wie er achter de hack zit. Ook hebben experts de data nog niet zien opduiken op online plekken waar de buit van dit soort hacks vaak verhandeld wordt.