hittegolf hitteplan smartphone telefoon oververhit te heet tips hitte weer
Bright Tips

Je smartphone in de hitte: hier moet je op letten

7 augustus om 13:35
Laatste update: 19 juli om 12:18

Tijdens een hittegolf kunnen smartphones snel oververhit raken. Is dat slecht voor je telefoon? En wat kun je er tegen doen?

Smartphones zijn behoorlijk temperatuurgevoelig. Dat is te merken tijdens deze hittegolf: telefoons vallen soms plotseling uit of tonen onheilspellende meldingen.

Telefoons worden bijvoorbeeld snel heet als ze in een warme auto met de oplaadkabel erin als navigatie worden gebruikt. Of op het terras in de volle zon: zelfs zonder iets te doen trekt het zwarte scherm van een telefoon erg veel hitte aan.

Waarom valt een telefoon uit als hij te heet wordt?

Veel smartphones hebben een ingebouwde beveiliging, die de elektronica en vooral de batterij voor oververhitting moet beschermen. Een telefoon is net zoals bijvoorbeeld een laptop een volledig computersysteem. Maar in tegenstelling tot de meeste laptops, hebben smartphones geen ventilator. Een ventilator hebben telefoons niet nodig: ze worden vaak hooguit warm, bijvoorbeeld als er langdurig een game op wordt gespeeld.

Maar eigenlijk produceren smartphones bij veel handelingen warmte: bij zware apps, bij het opladen, bij het downloaden of streamen van grote bestanden en zelfs wanneer het scherm op de volledige helderheid staat. Tel daar extreem warm weer bij op, en de telefoon wordt simpelweg te heet.

Als het toestel te heet wordt, treedt de automatische beveiliging in werking. De processor wordt langzamer, het scherm wordt tijdelijk minder fel en opladen wordt vertraagd: allemaal maatregelen om oververhitting af te wenden. Als de hitte toch aanhoudt, schakelen de telefoons zichzelf uit. Ook tonen iPhones en sommige Android-toestellen een waarschuwing dat het toestel te heet is geworden.

Is uitvallen door oververhitting schadelijk?

Dat ligt er aan. De meeste smartphones zullen zichzelf uitschakelen voordat ze schadelijke temperaturen bereiken. Maar daarna is het wel zaak dat de smartphone snel op een koelere plek wordt gelegd.

De lithium-ion-accu's die in smartphones zitten, kunnen beschadigen door hoge temperaturen. Ze verouderen dan sneller, waardoor ze ook sneller leeglopen en de processoren in sommige telefoons een lagere pieksnelheid krijgen. In extreme gevallen is het zelfs mogelijk dat een oververhitte accu in brand vliegt.

Wat te doen bij een oververhitte smartphone?

- Gebruik de telefoon niet of minder. Een logische eerste stap: telefoons worden warmer als ze gebruikt worden, zeker bij het gebruik van zware apps zoals games.

- Haal de telefoon uit de hitte en vooral uit de directe zon. Leg de telefoon in de schaduw, zoek een koel oppervlak om het toestel op te leggen of richt er een ventilator op. Leg telefoons niet in de koelkast of koelbox: de plotselinge temperatuursverandering kan de telefoon permanent beschadigen.

- Haal het hoesje van de telefoon. Een hoesje is toch een beetje een jas voor de smartphone. Haal het eraf, en de hitte kan beter ontsnappen.

- Stop met opladen. Bij het opladen wordt een accu warm, zeker als dat met een snellader gebeurt. Wie zijn telefoon tijdens het laden ook nog eens gebruikt, laat de temperatuur nog verder stijgen.

- Gebruik de vliegtuigmodus. Door vliegtuigmodus worden de antennes van de telefoon uitgeschakeld. Ook die antennes genereren hitte, mede omdat veel apps op de achtergrond met internet communiceren.

- Zet de smartphone helemaal uit. Een uitgeschakelde telefoon zonder hoesje op een koele plek is het snelst weer klaar voor gebruik.

Zo blijf je van je smartphone af op vakantie