Apple-personeel luistert mee met Siri en hoort gevoelige opnames
Hé Siri

Apple-personeel luistert mee met Siri en hoort gevoelige opnames

29-07-2019 08:35 Laatste update: 08:56
Author profile picture

Floris Poort

Na Amazon en Google blijkt ook Apple personeel mee te laten luisteren naar opnames van zijn spraakassistent.

Apple-medewerkers luisteren mee met sommige opnames van Siri, en horen daarbij regelmatig gevoelige medische informatie, drugdeals en mensen die seks hebben, meldt The Guardian. Apple laat medewerkers een deel van de opnames van Siri horen, zodat zij de spraakherkenning kunnen verbeteren.

Eerder deze maand bleek dat Google voor zijn Google Assistant ook medewerkers laat meeluisteren. Amazon doet hetzelfde met opnames van zijn assistent Alexa. Bij die bedrijven was de verontwaardiging groot omdat gebruikers niet zijn ingelicht over de eventuele opnames.

'Minder dan 1 procent van de vragen'

Ook Apple zegt nergens duidelijk tegen zijn klanten dat opnames van Siri door mensen beluisterd kunnen worden, zelfs als de assistent onbedoeld geactiveerd wordt. "Een klein deel van de Siri-vragen wordt geanalyseerd om Siri en de dicteer-functie te verbeteren", zegt Apple in een reactie.

"Vragen van gebruikers worden niet gekoppeld aan hun Apple ID. Siri-reacties worden geanalyseerd in beveiligde gebouwen en alle reviewers moeten voldoen aan Apple's strenge geheimhoudingsplicht." Apple zegt dat minder dan 1 procent van de dagelijkse activeringen van Siri door medewerkers beluisterd wordt. Die opnames zijn willekeurig, en meestal enkele seconden lang.

'Onbedoelde activatie te makkelijk

De anonieme bron van The Guardian trok aan de bel omdat Siri vaak per ongeluk geactiveerd kan worden. Dat gebeurt als mensen een knop van hun iPhone te lang ingedrukt houden, of het bijvoorbeeld over een 'die serie' hebben; Siri denkt dan het activatiewoord 'hé Siri' te horen.

Apple Watch-gebruikers kunnen Siri zelfs activeren door hun horloge bij hun mond te houden, een beweging die ook makkelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden door het horloge. Volgens de anonieme bron wordt Siri vaak onbedoeld geactiveerd.

Google en Amazon bieden gebruikers de optie om hun spraakopnames niet voor analyse te laten gebruiken. Standaard gebeurt dat echter wel, en worden gebruikers daarvan nauwelijks ingelicht. Apple biedt met Siri echter geen optie voor gebruikers om zich terug te trekken uit de analyse van hun gegevens.

Waarom Amazon Alexa en Google Assistant voorlopen op Siri

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's