PlayStation 4 meer dan 100 miljoen keer verkocht
Mijlpaal

PlayStation 4 meer dan 100 miljoen keer verkocht

30-07-2019 08:50 Laatste update: 09:11

Sony heeft meer dan 100 miljoen exemplaren van de PlayStation 4 verkocht. Niet eerder haalde een spelcomputer zo snel die mijlpaal.

De PlayStation 4 werd in het afgelopen kwartaal 3,2 miljoen keer verkocht, meldt Sony in zijn nieuwe kwartaalcijfers. Na het eerste kwartaal van dit jaar stond de teller op 96,8 miljoen verkochte PlayStation 4's, waardoor de 100 miljoen nu precies gehaald is.

Nog 10 miljoen erbij

Het aantal verkochte exemplaren loopt zes jaar na de verkoopstart terug, maar Sony verwacht de komende acht maanden nog meer dan 10 miljoen exemplaren van de PS4 te verkopen.

Daarmee zou de PlayStation 4 twee van de best verkochte spelcomputers ooit passeren: de Nintendo Wii met ruim 101 miljoen verkochte exemplaren en de eerste PlayStation met ruim 102 miljoen verkochte exemplaren.

Bovendien is de PlayStation 4 de spelcomputer die het snelst de mijlpaal van 100 miljoen bereikt, zegt analist Daniel Ahmad.

Snelst op 100 miljoen

Zo is de PS4 iets sneller bij de 100 miljoen dan de PlayStation 2, die er vijf jaar en negen maanden over deed; de PS4 kostte het vijf jaar en zeven maanden. Toch staat de PlayStation 2 met ruim 155 miljoen exemplaren nog fier bovenaan de lijst met best verkochte spelcomputers ooit.

Sony meldt ook dat PS4-gamers voor het eerst meer digitale games kopen dan fysiek op een schijfje. Dat is goed voor Sony, die als enige uitbater van de digitale winkel voor PS4-games een percentage aan elke game verdient.

PlayStation 5

De PlayStation 5 is al volop in ontwikkeling, en verschijnt vermoedelijk eind 2020. De laatste grote PS4-games verschijnen voor die tijd. De volgende PlayStation kan games in 8K-resolutie afspelen, zei Sony eerder. Ook zijn 4K-games in 120 beeldjes per seconde mogelijk.

De overstap van PS4 naar PS5 moet volgens Sony zo naadloos mogelijk zijn. Spelers met de nieuwe PlayStation moeten kunnen samenspelen met spelers met een PS4, en ook de voortgang in games moet probleemloos overgezet worden.

Over de aanstaande PlayStation 5:

Volg Bright op YouTube voor meer tech en game-video's