Google laat medewerkers voorlopig niet met Assistant meeluisteren
Privacy

Google laat medewerkers voorlopig niet met Assistant meeluisteren

01-08-2019 15:07 Laatste update: 19:04
Author profile picture

Floris Poort

Google laat medewerkers de komende tijd niet meer meeluisteren met opnames die door Google Assistant zijn gemaakt.

Dat zegt Google donderdag tegen Bright. Onlangs bleek dat Google sommige Nederlandse en Vlaamse opnames van Google Assistant door externe medewerkers laat beluisteren, ter verbetering van de virtuele assistent. Een medewerker lekte duizenden van die opnames naar de Belgische omroep VRT.

Veel gebruikers waren verontwaardigd, omdat Google niet duidelijk maakte dat hun opdrachten aan de assistent soms door mensen beluisterd worden. Google laat medewerkers daarom voorlopig niet meeluisteren. "We verbeteren nu hoe we onze instellingen en privacyverklaringen uitleggen", zegt Google.

"Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren. De transcripties helpen om onze spraakherkenning beter te laten werken met meer accenten, dialecten en talen", aldus de zoekgigant.

Onderzoek naar lek

Het bedrijf wil ook uitzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat een medewerker zeker duizend vertrouwelijke opnames van Google Assistant naar de pers lekte. 

De Duitse privacywaakhond is inmiddels een onderzoek begonnen naar het meeluisteren naar Google Assistant. In Duitsland is het beluisteren van Assistant-opnames daarom de komende maanden sowieso niet toegestaan. 

Apple en Amazon luisteren ook mee

Inmiddels is duidelijk dat naast Google ook Amazon en Apple de opdrachten aan hun spraakassistenten soms door mensen laten controleren. Bij al die bedrijven gaat dat om minder dan 1 of 0,5 procent van de opdrachten die aan zo'n assistent wordt gegeven.

Medewerkers luisteren bijvoorbeeld naar opdrachten die verkeerd zijn afgehandeld of niet goed zijn verstaan. Zij moeten die dan intypen, en zo zorgen dat die spraakopdrachten in het vervolg wel goed worden verstaan.

Sonos en Google Assistant: hoe werkt het?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's