Techsite blundert: e-bike VanMoof toch niet makkelijk te jatten
Oeps

Techsite blundert: e-bike VanMoof toch niet makkelijk te jatten

02-08-2019 15:50 Laatste update: 18:36

De grote Amerikaanse techsite Digital Trends beweerde deze week dat het een dure elektrische VanMoof-fiets probleemloos kon stelen. Maar dat zit toch iets anders.

De nieuwste Electrified S2 van het Nederlandse VanMoof heeft een beveiligingssysteem waar het bedrijf erg op vertrouwt. Volgens het bedrijf is de fiets eenmaal op slot niet open te breken zonder de fiets volledig te vernielen. Ook zit er een alarm op de fiets, en een gps-systeem waardoor de 'bike hunters'  van VanMoof een gestolen e-bike kunnen vinden.

Toch lukte het Digital Trends om een Electrified S2 binnen 60 seconden zonder problemen open te schroeven, en de simkaart uit de fiets te verwijderen. Daarna werkte het alarm niet meer, de gps ook niet maar de rest van de fiets bleef gewoon functioneren. De techsite meldde zijn overwinning triomfantelijk.

Toch niet zo makkelijk

Daar komt de site nu toch schoorvoetend op terug. VanMoof prikte de triomf met een reactie namelijk lek. Digital Trends vergat namelijk één cruciale stap: de fiets die zij 'stalen' stond niet op slot. Dan gaat het alarm niet af, gaat de fiets niet onherroepelijk op slot en blokkeert de elektrische motor niet.

Dat is bewust, zegt VanMoof; zolang de fiets niet op slot staat, kan die gerepareerd worden. Ook de elektronica kan immers aan vervanging toe zijn. Als Digital Trends de fiets eerst op slot had gezet voor zijn experiment, had het systeem gewerkt zoals VanMoof belooft. Het alarm was loeihard afgegaan, het slot zou zonder de fiets te vernielen niet open zijn gegaan en de elektromotoren zouden niet meer werken.

Digital Trends probeerde zijn methode nogmaals op een andere fiets, en bevestigt dat VanMoof gelijk heeft. Wel houdt de site een slag op de arm, en stelt dat het toevallig een VanMoof-fiets trof die niet deed wat het bedrijf beloofde.

Kijk ook: deze VanMoof-fiets heeft een 'schopslot'

Volg Bright op YouTube voor meer video's over e-bikes en ander elektrisch vervoer