© MG

Gehackte iPhone-kabel kan computer op afstand overnemen
200 dollar per stuk

Gehackte iPhone-kabel kan computer op afstand overnemen

12 augustus 2019 om 18:06
Laatste update: 12 augustus 2019 om 18:06

Een hacker heeft een piepklein onderdeel in een officiële iPhone-kabel verstopt, waarmee hij op afstand een computer kan bespioneren en besturen.

Het lijkt exact op de officiële kabel die Apple bij iPhones meelevert, in exact hetzelfde doosje, maar wanneer een iPhone met deze kabel aan een Mac-computer wordt gekoppeld, blijkt het een Trojaans paard te zijn. De beveiligingsonderzoeker met de hackersnaam MG heeft op hackersconferentie Def Con de kabel gepresenteerd, schrijft Motherboard.

Het onderdeeltje is in staan om zelf een ip-adres aan te maken, wat er voor zorgt dat het werkt als een gemanipuleerde usb-stick. Extra bijzonder is dat de kabel ook nog functioneert als normaal oplaadsnoer, waardoor je op de iPhone toestemming geeft om het apparaat te vertrouwen. Hiermee kan de kabel de besturing van de computer overnemen, zoals te zien is in de video.

Wachtwoorden

Eenmaal verbonden kan de hacker op afstand de computer besturen en gevoelige informatie binnenhalen zoals wachtwoorden. "Het is alsof je het toetsenbord en de muis van het slachtoffer voor je neus hebt," zegt MG tegen Motherboard.

Op dit moment moet de hacker nog binnen 90 meter van de malicieuze kabel afzitten om mee te kijken, maar volgens MG kan er in een later stadium ook nog een 4G-module worden ingebouwd.

Te koop

MG hoopt dat de kabel voor beveiligingsdoeleinden wordt gebruikt en gaat daarom samenwerken met securitywebshop Hak5, maar hij heeft zelf alvast een voorraadje gemaakt waarin hij officiële Apple-kabels ombouwde tot spionagetools. Hij verkoopt de kabels op Def Con voor 200 dollar per stuk.

USB-C: let hier op als je nieuwe kabels koopt

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's