Politie hielp ruim 300 Nederlanders met gegijzelde computer
600 dollar bespaard

Politie hielp ruim 300 Nederlanders met gegijzelde computer

15-08-2019 08:21 Laatste update: 08:20

Bram van Dijk

Meer dan driehonderd Nederlanders hebben dankzij de politie opnieuw toegang gekregen tot hun bestanden nadat hun computer gegijzeld was via ransomware.

Vanwege het driejarige bestaan van het platform No More Ransom heeft de Nederlandse politie wat cijfers vrijgegeven over het gebruik van de site. Meer dan driehonderd Nederlanders wisten hun computer te 'ontgijzelen' van de GandCrab-ransomware, waarmee zij weer toegang kregen tot hun bestanden. Anders hadden zij hiervoor minimaal 600 dollar aan criminelen moeten betalen.

Naast GandCrab helpt de site ook slachtoffers van meer dan tien andere ransomwares. In totaal heeft het platform 200.000 Nederlandse bezoekers gehad. Inmiddels is de informatie in samenwerking met de Europese politiedienst Europol ook internationaal beschikbaar, wat tot 2,5 miljoen bezoekers heeft geleid. De site is in 36 talen beschikbaar.

'Betaal nooit'

De politie adviseert om nooit te betalen als een computer is gehackt. "Door geld naar de cybercriminelen over te maken houdt u deze vorm van criminaliteit in stand. Betalen biedt geen garantie op het daadwerkelijk ontsleutelen van uw bestanden."

Kijk ook: leren van een hacker

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's