Slimme showroom vermomd als webwinkel
Downloadkunst

Slimme showroom vermomd als webwinkel

31-08-2019 16:50 Laatste update: 16:50

Rite of Access in Den Haag is een slimme showroom vermomd als App Store waar je digitale kunst kunt kopen.

Digitale kunst verkopen, hoe doe je dat eigenlijk? Online winkelmandje, paypal, printen en klaar? De slimme showroom Rite of Access in Den Haag staat vol met downloadbare internetkunst en dat in een echte galerie. Maar de kunst krijg je pas te zien na een aankoop.

App Store meets Contemporary Arts Center

Eerst kopen, dan kijken, dus. Rite of Access onderzoekt de toegankelijkheid van kunst door voorwaarden te stellen aan haar bezoekers. Hoewel de fysieke ruimte bij Stroom-galerie in Den Haag gratis toegankelijk is, worden de digitale werken pas geactiveerd na aankoop. De werken variëren van een vluchtsimulator en screensavers tot apps en VR. De prijzen variëren van €1 tot €1000.

Om je even te laten merken dat je data ook geld waard zijn, zijn er binnen Rite of Access ook ‘soft transactions’. De kunst wordt dan tijdelijk ontgrendeld, door het ‘liken’ van bedenker Left Gallery op Facebook of het inschrijven op de nieuwsbrief. Rite of Access werkt zo als een tastbare paywall: het past de verdienmodellen van moderne media toe op hedendaagse kunst.

Rite of Access opent op zaterdag 7 september bij Stroom Den Haag, Hogewal 1-9 en is te bezoeken tot 21 oktober 2019.