Apple zegt sorry voor meeluisteren met Siri-gesprekken
Berouwvolle Siri

Apple zegt sorry voor meeluisteren met Siri-gesprekken

28-08-2019 17:15 Laatste update: 19:48

Apple heeft zijn excuses aangeboden, omdat het bedrijf lange tijd meeluisterde met gesprekken van stemassistent Siri.

"We realiseren ons nu dat we onze eigen standaarden niet hebben nageleefd", schrijft de techgigant in een persverklaring. "En daar bieden we nu onze excuses voor aan."

Eind juli bleek dat GlobeTech, een bedrijf ingehuurd door Apple, opnames gemaakt met de Siri-stemassistent beluisterde. Dat gebeurde ook bij Nederlandse gebruikers. 

Medewerkers konden ook de huidige locatie, het adresboek en alle geïnstalleerde apps van een iPhone-bezitter inzien. Met deze informatie moest het bedrijf kijken waarom een Siri-commando foutief was, zodat de assistent kon worden verbeterd.

Voortaan alleen Apple zelf, met toestemming

Kort na de ontdekkingen kondigde Apple aan te stoppen zomaar mee te luisteren met Siri-gesprekken. Gebruikers kunnen na een software-update toestemming geven als ze dit alsnog willen toelaten. 

Apple belooft dat in de toekomst alleen personeel van de techgigant zelf die opnames zal beluisteren. Het betekent dat personeel van GlobeTech dit niet langer doet. Recent bleek dat GlobeTech al het Siri-personeel op straat had gezet.

"We hebben Siri ooit gemaakt om dingen makkelijker en sneller mee te doen", vervolgt Apple. "Zonder dat de privacy van gebruikers werd geschonden.

Afgeluisterd via Siri en Google Assistent: is dat erg?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's