'Amazon deelt beelden slimme deurbel met 400 politiekorpsen'
'Surveillancenetwerk'

'Amazon deelt beelden slimme deurbel met 400 politiekorpsen'

29-08-2019 08:55 Laatste update: 08:55

Amazon-dochterbedrijf Ring deelt videobeelden van zijn slimme deurbellen inmiddels met ruim 400 Amerikaanse politiekorpsen.

Dat Ring samenwerkte met politiekorpsen was al langer bekend, maar de schaal was tot nu toe niet duidelijk. Nu blijkt dat 400 Amerikaanse politiekorpsen de beelden van cameradeurbellen kunnen opvragen, meldt The Washington Post. Het bedrijf spreekt van "een moderne buurtwacht".

De politie kan niet live meekijken met beelden, maar consumenten wel vragen om beelden op te sturen van een bepaalde plaats en tijd. Ring benadert zijn klanten namens de politie, en vraagt om vrijwillige medewerking in het kader van "een veiligere buurt". Klanten kunnen weigeren.

'Niet genoeg toezicht'

Amerikaanse privacy-experts zijn geschrokken dat de samenwerking tussen Ring en de politie al zo groot is. Ze vinden de ambities van het bedrijf om overal camera's op te hangen zorgelijk, en de nauwe samenwerking met de politie een bedreiging voor burgerlijke vrijheden.

"Als de politie zou eisen dat elke burger een camera aan zijn deur zou hangen en daar toegang tot zou geven, zouden we terugdeinzen", zegt rechtsgeleerde Andrew Guthrie Ferguson, schrijver van 'The Rise of Big Data Policing'.

Maar door in te spelen op de angsten van consumenten voor criminaliteit, heeft Ring een handige sluiproute gevonden, vindt Ferguson. "Een volledig nieuw surveillancenetwerk, zonder het soort van toezicht dat er zou zijn als dit door de politie of overheid zou worden aangelegd."

Politie geeft korting op deurbellen

De samenwerking tussen Ring en de politie begon 2018, en experts hadden gedacht dat minder dan 300 korpsen zich hadden aangemeld. In juli werd nog gesproken van samenwerking met slechts 50 korpsen.

Sommige van die korpsen bieden burgers korting op een Ring-deurbel met camera. In ruil daarvoor willen ze dan soms wel toegang tot de beelden die met de bel worden gemaakt.

"De missie is altijd om buurten veiliger te maken", zegt het hoofd van Neighbors, de app waarmee Ring videobeelden met de politie deelt. "We hebben al veel succes gehad op het gebied van afschrikking en lossen misdaden op die anders niet zo snel opgelost zouden worden."

Ring werd begin 2018 voor zo'n 1 miljard dollar door Amazon overgenomen

Review: videodeurbel Nest Hello. Mag dit wel?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's