YouTube schikt voor 170 miljoen dollar na verzamelen kinderdata
Privacy

YouTube schikt voor 170 miljoen dollar na verzamelen kinderdata

04-09-2019 13:42 Laatste update: 13:58

Zoekgigant Google gaat een schikkingsbedrag van 170 miljoen dollar (150 miljoen euro) betalen in een zaak over het illegaal verwerven van privédata van kinderen.

Google schikt met de Amerikaanse handelswaakhond FTC, die dit woensdag bekendmaakte. De FTC stelde eerder dat YouTube de Children's Online Privacy Protection Act overtrad door de gegevens van kinderen te verzamelen zonder dat ouders hier toestemming voor gaven. Bij video's speciaal bedoeld voor kinderen kon niet worden uitgesloten dat ook data van minderjarigen werd verzameld.

De schikking verplicht YouTube om ook een nieuw systeem te bouwen waarbij contentmakers markeren welke video's bedoeld zijn voor kinderen. Volgens Google-woordvoerder Rachid Finge wordt bij deze video's het verzamelen van privégegevens beperkt.

"Deze schikking is een grote overwinning voor miljoenen ouders wier kinderen video's op YouTube kijken", stelt FTC-voorzitter Joseph Simons. "Daarnaast stuurt dit een duidelijke boodschap naar iedereen die video's voor kinderen maakt."

'Schril contrast'

Het bedrag ligt dertig keer hoger dan wat ooit is betaald bij een schikking onder de COPPA-wetgeving. Twee Democraten die onderdeel uitmaken van de FTC zijn kritisch, omdat het bedrag in schril contrast staat met de tientallen miljarden dollars die YouTube jaarlijks omzet.

De aangekondigde schikking is nog niet definitief. Hij moet nog worden goedgekeurd door de federale rechter.

Zo werkt YouTube Kids, nu ook in Nederland:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's