Ruim 400 miljoen telefoonnummers Facebook-bezoekers gelekt
Datalek

Ruim 400 miljoen telefoonnummers van Facebook-gebruikers gelekt

4 september 2019 om 19:50
Laatste update: 4 september 2019 om 20:06

Een database met 419 miljoen telefoonnummers van Facebook-gebruikers was vrij toegankelijk voor iedereen.

De nummers waren opgeslagen in een database die niet met een wachtwoord was beveiligd, waardoor iedereen kon inloggen. Het datalek werd ontdekt door TechCrunch

Een woordvoerder van Facebook denkt dat de informatie in de database door iemand anders van Facebook-servers is gehaald. De informatie was tot vorig jaar toegankelijk, tot Facebook het onmogelijk maakte om telefoonnummers te vinden.

Identificatiecode

Aan ieder telefoonnummer in de lijst was een identificatiecode gekoppeld, die gebruikt kon worden om de betreffende gebruiker op Facebook te vinden. In sommige gevallen stond de naam, het geslacht en de locatie van een gebruiker ook vermeld.

Van de telefoonnummers zijn er 133 miljoen afkomstig van Amerikaanse gebruikers. In totaal 18 miljoen zijn van Britse Facebook-bezoekers en meer dan 50 miljoen van gebruikers in Vietnam. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse telefoonnummers zijn uitgelekt.

Database offline

De database zou inmiddels offline zijn gehaald. Volgens het sociale netwerk wijst niets erop dat de telefoonnummers door kwaadwillenden zijn misbruikt.

Tips: verander deze instellingen op Facebook

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's