Onderzoek: nieuwe Tesla-accu kan 1,6 miljoen km meegaan
Accu

Onderzoek: nieuwe Tesla-accu kan 1,6 miljoen km meegaan

10-09-2019 12:53 Laatste update: 13:07

Volgens een onderzoeker van Tesla gaat een nieuw type accucel 1,6 miljoen kilometer mee. Tesla-baas Elon Musk claimde dit eerder dit jaar al.

Elon Musk schreef in april dat de huidige Tesla-auto's ontworpen zijn om 1 miljoen mijl (1,6 miljoen kilometer) mee te gaan. De huidige accu's halen dat echter nog niet, maar de Tesla-ceo zei dat het bedrijf volgend jaar met een nieuwe accu komt, die wel 1,6 miljoen kilometer mee gaat.

Nu heeft Jeff Dahn, een wetenschapper die onderzoek doet voor Tesla, de resultaten van een onderzoek gepubliceerd, waarin een nieuwe type accucel wordt beschreven. De accucel is uitvoerig getest en blijkt een twee tot drie keer langere levensduur te hebben dan de huidige Tesla-accu's. Deze technologie zou volgens ingewijden door Tesla gebruikt gaan worden om de 1-miljoen-mijl accu te ontwikkelen, schrijft de site Electrek.

6000 oplaadcycli overleven

Het gaat om een Li-ion-accucel met een nieuwe generatie kathode en een nieuw soort elektrolyt. De accucellen ondergingen allerlei tests, waaronder ontladen op lange termijn en opslag bij temperaturen van 20, 40 en 55°C. Zelfs bij bij 40°C overleefden de cellen 4000 oplaadcycli. In vergelijking: een iPhone-accu verliest onder normale omstandigheden na 500 keer al zo'n 20 procent van zijn capaciteit.

Met een koelsysteem zoals in een Tesla-accupakket zouden nieuwe cellen zelfs na 6000 cycli nog blijven werken. Volgens de wetenschappers kan je daarmee een auto zo'n 1,6 miljoen kilometer laten rijden voordat het accupakket vervangen moet worden. Deze accucellen zouden ook nog minstens 20 jaar meegaan als thuisaccu's.

De 1-miljoen-mijl accu van Elon Musk wordt hiermee steeds waarschijnlijker. Ook was er onlangs het nieuws dat Tesla op het punt staat om nieuwe accufabrieken te bouwen die een nieuw type accucel gaan maken.

Hoe bevalt de Tesla Model 3?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's