Eerste indruk: Kobo Libra e-reader
Verleng je vakantie

Eerste indruk: Kobo Libra e-reader

10-09-2019 14:35 Laatste update: 12-09-2019 07:55

De superieure Kobo Forma e-reader krijgt een kleiner broertje, de Kobo Libra. Die ene inch aan schermgrootte scheelt je honderd euro.

Het Canadese Kobo brengt op 17 september een nieuwe e-reader uit in Nederland: de Kobo Libra H2O. Het model is een directe afstammeling van de Kobo Forma die vorig najaar verscheen, zij het een maatje kleiner. In plaats van 8 inch heeft de nieuwe Libra een 7 inch e-inkt scherm. Met nog een subtiel verschil: het scherm van de Libra ligt verzonken in het frame, terwijl dat van de Forma gelijk ligt aan de rand. Of zoals dat in het Engels mooi heet: flush.

Belangrijker is dat het verschil in schermgrootte zich vertaalt in een prijs die liefst honderd euro lager ligt. De Forma kost 280 euro, de Libra heeft als adviesprijs 180 euro.

Dat is opvallend gezien beide e-readers verder nauwelijks van elkaar verschillen: ze zijn even zwaar (190 gram), zijn waterdicht, hebben hetzelfde fijne ergonomische ontwerp, beschikken allebei over ComfortLight Pro voor dynamische verlichting, en delen dezelfde interface.

De nieuwe Libra heeft op dat laatste punt zelfs een paar minuscule verbeteringen. Zo zie je nu een voortgangsbalk helemaal onderin beeld, die aangeeft hoe ver je in het hele boek bent.

Forma versus Libra

Als je beide readers naast elkaar ziet en gebruikt, dan gaat mijn voorkeur uit naar het grotere scherm van de Forma. Niet dat de Forma groot voelt, integendeel, de Libra voelt klein. Of dat een prijsverschil van honderd euro waard is? Voor de meeste mensen niet, verwacht ik, en die hebben aan de nieuwe Libra ook een hele fijne e-reader.

Van de besparing kun je nagenoeg een heel jaar zoveel boeken lezen als je wilt met een Kobo Plus-abonnement (kost 10 euro per maand). Of in elk geval de handige SleepCover aanschaffen, verkrijgbaar in vier kleuren.

Kijk ook: drie betaalbare e-readers

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's