© Bright

Disney+ disney plus review streaming series films nederland netflix
Streamingdienst

Review: Disney+ is hier, moet je Netflix opzeggen?

14 september 2019 om 09:45
Laatste update: 16 september 2019 om 11:29

Disney's streamingdienst Disney+ is nu al in Nederland te proberen. Tot de officiële start op 12 november is de videodienst alleen in ons land gratis te gebruiken. Bright testte Disney+. Hoe bevalt het?

Kijk onze eerste indruk van Disney+

Disney+ zou eigenlijk pas op 12 november beschikbaar komen in de VS, Canada en Nederland, maar Nederland blijkt het testland. Disney+ krijgt hier een 'soft launch': de videodienst is de komende twee maanden gratis te proberen, maar het zou kunnen dat er nog technische haperingen zijn. Van problemen hebben wij bij onze eerste tests geen last gehad.

Het aanmeldproces is gestroomlijnd: je voert je e-mailadres in, bedenkt een wachtwoord en betaalt 0,01 euro via iDeal, PayPal of creditcard. Je moet dan alvast kiezen of je straks in november een maand- of jaarabonnement wil: 6,99 euro per maand, of 69,99 euro per jaar. Daar zit je nog niet aan vast: wie voor 12 november opzegt, heeft maar een cent betaald.

Bekende interface

De interface van Disney+ is direct bekend voor iedereen die ooit Netflix heeft gebruikt. De opzet is vrijwel identiek: bovenaan staan enkele uitgelichte films en series, daaronder staan horizontale lijsten van allerlei genres en selecties.

Disney+ is direct te gebruiken op Android, iPhone en iPad, Apple TV, PlayStation 4, Xbox One en via een app voor recente smart tv's van LG. Verder ondersteunt Disney+ Chromecast. De site is natuurlijk ook in de browser te gebruiken.

Fijn onderscheid: Disney+ toont bovenaan vijf grote knoppen: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. Zo kom je makkelijk in een overzicht met alleen maar films en series van die studio's, opnieuw opgedeeld in horizontale lijsten.

Heel groot aanbod

Disney+ heeft een enorm aanbod. Dat is niet meteen duidelijk als je de app opent: Disney licht dan vooral grote recente films uit, zoals Avengers Infinity War, Star Wars The Last Jedi, Frozen, Incredibles 2.

Maar kijk je iets verder, dan valt op dat je hele collectie Disney-dvd's het raam uit kan. Elke Disney-film staat er op: Belle en het Beest, de Kleine Zeemeermin, de Leeuwenkoning, Aladdin, Jungle Book, Sneeuwwitje, enzovoorts en zo verder.

Ook belangrijk: al die Disney-films zijn ook in de Nederlandse versie te bekijken, voor kinderen of voor de extra nostalgie-factor. En bijna elke film heeft ook extra's: verwijderde scènes, kijkjes achter de schermen. Dat geeft een heel compleet gevoel.

Hetzelfde geldt voor de overige bibliotheken. Disney+ heeft alle Pixar-films en ook alle Pixar-shorts, de sublieme korte animatiefilms. Het Star Wars-tabje is compleet met alle films tot nu toe, en animatieseries als The Clone Wars en Rebels. En bij Marvel hetzelfde verhaal: alles vanaf de eerste Iron Man-film is op Disney+ te bekijken.

Maar wie iets dieper graaft, stuit op een schat aan nostalgie. DuckTales, zowel de film als de serie, Darkwing Duck en Knabbel en Babbel Rescue Rangers, allemaal in het Nederlands. Flubber, The Mighty Ducks, The Parent Trap, The Muppet Movie, de originele Tron, en ga zo maar door. Je krijgt niet alleen het gevoel dat Disney zijn volledige aanbod films en series beschikbaar stelt, het is ook echt zo.

Nog niet alles

Helemaal compleet is het aanbod nog niet. De nieuwste films van elk onderdeel staan nu nog niet op Disney+. Zo ontbreken de nieuwe versies van Aladdin en the Lion King nog. Toy Story 4 staat er nog niet tussen, en ook de nieuwste Avengers-film Endgame staat nog niet op Disney+.

Dat zal een rechtenverhaal zijn: die films zijn op andere platforms nog te huur, en verschijnen vermoedelijk op de 'echte' lanceerdatum 12 november op Disney+. Het bedrijf heeft namelijk beloofd dat alle nieuwe films van Disney, Pixar, Marvel en Star Wars zo snel mogelijk op Disney+ komen. Ander gedoe over rechten: de Spider-Man-films staan ook niet op de dienst, want die rechten liggen bij Sony.

Nog geen nieuwe series

Wie Disney+ nu probeert, ziet alleen maar het bestaande aanbod van Disney. Er komen nieuwe films en series aan, maar die komen pas op 12 november beschikbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om The Mandalorian, de eerste live-action Star Wars-serie.

Disney heeft al een boel series aangekondigd: verschillende Marvel-series rond personages uit de films, met de acteurs uit de films. Een serie rond Obi-Wan Kenobi, met Ewan McGregor in de hoofdrol. Een serie rond Monsters Inc., die verder gaat waar de eerste film gebleven was. Ook komen er films speciaal voor Disney+, van een live-action Lady en de Vagebond tot een nieuwe Home Alone.

Waardige Netflix-concurrent?

Ja, zelfs zonder eigenlijk ook maar één nieuwe film of serie biedt Disney+ ontzettend veel waar voor je geld. Het aanbod is enorm en bijzonder compleet. En je weet nu al dat de films en series altijd beschikbaar blijven, en niet na een aantal maanden weer verdwijnen, omdat de rechten zijn verlopen. Als Disney deze dienst vanaf november doorlopend aanvult met nieuwe films en series wordt het aanbod alleen nog maar indrukwekkender.

Toch blijft het aanbod op een bepaalde manier beperkt: het is wel veel, maar het is niet zo divers als bij de grote concurrent Netflix, of bij de andere twee concurrenten, Videoland en Amazon Prime Video. Je hebt immers heel veel Disney-films, maar ook alleen maar Disney-films.

Dat maakt uiteindelijk niet uit, zeker gezien de prijs. Disney+ is voor de Marvel- en Star Wars-fans, de nostalgisch aangelegde volwassene en gezinnen met kinderen al direct een schot in de roos. Die krijgen voor 7 euro per maand een all-you-can-watch Disney-bibliotheek die zijn weerga niet kent.

Voorlopig is Disney+ als compleet alternatief voor Netflix misschien nog niet divers genoeg, maar het is wel in één klap de meest aantrekkelijke aanvulling op Netflix. Een gewilde positie, want veel mensen zullen geen trek hebben in meer dan twee streamingdiensten tegelijk.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's