© Earlynote

Nederlandse app stuurt berichten naar de toekomst
Bericht met tijdslot

Nederlandse app stuurt berichten naar de toekomst

26-09-2019 15:57 Laatste update: 15:59

Met de Nederlandse app Earlynote stuur je berichten die pas in de toekomst door de ontvangers zijn te lezen.

We besteden steeds meer tijd aan onze telefoon en sturen elkaar de hele dag door berichtjes. Actie-reactie: we willen graag meteen weten wat iemand ons heeft gestuurd, en het liefst zo snel mogelijk reageren. De app Earlynote van Nederlander Cem Yıldız wil dat fenomeen afremmen, door elk bericht achter een soort tijdslot te zetten.

Dat werkt zo: de verzender typt een bericht of maakt een foto of video. Dan wordt de ontvanger uitgekozen en het belangrijkste: de datum en tijd waarop het bericht beschikbaar komt. Dat kan over vijf minuten zijn, de volgende dag of pas over maanden of jaren.

In spanning wachten

De ontvanger krijgt het bericht wel meteen binnen, en ziet hoe lang het nog duurt tot het te openen is. Het bericht staat gepixeld in de inbox, zodat je net niet kan zien wat er staat. Naarmate het openmoment van het bericht nadert, wordt het bericht steeds iets beter zichtbaar, tot het helemaal ontrafeld is.

"Wat we tijdens het ontwikkelen van de app merkten is dat vooral het wachten op een bericht spannend is", zegt Yıldız. "Niet weten wat de ander heeft gestuurd, maar wel weten dat het bericht niet meer kan worden gewijzigd of teruggetrokken." Earlynote is volgens Yıldız een experiment om mensen aan het denken te zetten over de invloed van onze manier van communiceren op onze emotie.

Speciale momenten

Gebruikers kunnen ook berichtjes aan zichzelf sturen, zoals een belofte of een herinnering. Maar de app leent zich bijvoorbeeld ook voor liefdesverklaringen, of voor verrassingen waar iemand zich op kan verheugen. "Soms zijn er momenten waarop je iets nog niet kunt zeggen, maar je had gehoopt dat de ander wist wat je op dat moment dacht. Earlynote is bedoeld voor dat soort momenten", aldus Yıldız.

Earlynote is gratis te downloaden voor iOS en Android

Kijk ook: review iPhone 11 en 11 Pro

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's