Seabubble

Vliegende watertaxi van start in Parijs

seabubble watertaxi vliegen foiling foil hoover snelheid
9 oktober om 16:17
Laatste update: 9 oktober om 16:17

Deze elektrische taxi SeaBubbles combineert varen met vliegen. In Parijs kan je er nu mee over het water vliegen.

Wie een taxi neemt, wil graag dat die de snelste route neemt. Waar de kortste weg van A naar B over het water is, schiet deze elektrische watertaxi te hulp. De SeaBubbles combineert ook nog eens varen met vliegen.

Wat de watertaxi speciaal maakt, is dat bij 12 km/u de SeaBubbles uit het water komt, waarna hij net boven het water verder vliegt. De vierpersoons cabine snijdt nagenoeg stil door het wateroppervlak omdat drie dragers met daaronder een kantelbaar vleugelprofiel (foils), het vaartuig uit het water tillen. Dat gebeurt al na een paar meter varen, waarna de gang kan oplopen tot ruim 45 km/uur. 

De SeaBubbles sinds eind vorige maand officieel getest op de wateren. De watertaxi is bedacht door Alain Thébault die de foiling-technologie eerder ontwikkelde voor de trimaran Hydroptère. Voor SeaBubbles werkt hij samen met windsurfer Anders Bringdal.

De vliegende boot wordt aangedreven door twee propellers die aan de achterste twee waterski's zitten. De vijfde persoon (de schipper) bestuurt de SeaBubbles niet mechanisch maar via een elektronisch Fly By Wire Control System, dat ook de stabiliteit regelt.

Het vaartuig was vorig jaar al even in Nederland te zien. Toen maakte de SeaBubbles een proefvaart, of beter testvlucht, in de rivieren bij Dordrecht. Daar is een veel gebruikte openbaar vervoer connectie over het water naar Rotterdam. Tijdens de proefvlucht werd getest hoe de SeaBubble zich gedraagt tussen het drukke vrachtverkeer op de grote rivieren.

Naast de 5-persoons SeaBubbles kan de techniek ook worden toegepast op grotere versies. Het idee is dat de watertaxi in de toekomst via een app bestelt kan worden. De ambitie van SeaBubbles is om in 2024 in minimaal 50 steden operationeel te zijn.