De 5 spelregels van...  online daten
Etiquette

De 5 spelregels van... online daten

04-10-2019 06:32 Laatste update: 08:41

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van…online daten.

De situatie

Het blad valt, de Kerst schemert door de bomen en jij denkt: ik slinger Tinder weer eens aan. Of Happn. Of Lexa. Of een andere liefdesapp. Help je hartje de winter door, dat idee. Maar wat zijn de mores als het gaat om online lovers? Hoe date je nu een beetje gezellig tussen de bedrijven door? Relatietherapeut Marcelino Lopez legt uit hoe het moet.

De spelregels

 

1. Laat je kinderen links liggen

Ben je de dertig ruimschoots gepasseerd, dan zit het er dik in dat je klein grut hebt rondlopen. En anders je dates wel. “Swipen vanaf de bank is dan wel zo makkelijk,” weet Lopez. “Vooral als je in je dagelijks leven weinig potentieeltjes tegenkomt vergroot je met onlinedaten de kans dat je een geschikte partner vindt. Zelfs brak op de bank met een ontploft kapsel kun je het voorwerk doen om je toekomstige partner binnen te hengelen.” Maar één ding: hoe trots je ook bent op je spruit, houd je datingprofiel schoon van kindersnoetjes. Zij kiezen er niet voor dat jij weer op vrijersvoeten bent, dus laat ze lekker anoniem. En nee, ook niet met een digitale stift hun gezicht doorkrassen, dat voelt toch een beetje zielig. Kies gewoon een andere foto. Kan best! Oh en, qua kinderen: scroll ook even door naar spelregel #5.

2. Filters zijn fuck-ups

Hondenoortjes, konijnenneusjes, vlammen aan je voeten: even serieus. Is dat echt hoe je jezelf wilt verkopen aan je nieuwe aanstaande? Of hoe hij je aan zijn vrienden moet laten zien? Liefde draait om de ware aard. Dus die kraaienpootjes mogen gewoon gezien worden, en die stalpoten ook. Met alleen maar kiekjes uit je beste hoek, is de kans op een teleurstelling voor beide partijen het grootst. Wees trots op alles wat je inbrengt. “Mijn advies: laat vrienden - van de sekse waarin jij geïnteresseerd bent - een foto uitzoeken. Die hebben er meer kijk op. Mensen letten bij hun eigen foto’s vaak obsessief op details die alleen henzelf interesseren. De nadruk op sixpacks, spierballen, decolletés en pruillippen werkt ook niet in je voordeel. Subtiel is het sleutelwoord. Ook foto’s waarin je nogal opzichtig poseert met een Audi, fotomodel, grote vis of BN’er stralen uit dat je wanhopig iets probeert te compenseren.” Oh en mannen: houdt alsjeblieft op met die ‘1.85 meter zonder hakken.’ Je bent niet de enige met dit grapje.

 

3. Weet wat je date

Aanvullend op regel twee: vragen is wel zo verstandig. Vind je het belangrijk dat je niet als Mini en Maxi door het straatbeeld struint, vraag dan gewoon hoe lang je object of affection is. Of hoe kort. Zie je alleen maar perfecte plaatjes, ga dan even sherlocken. Check haar Instagram, zoek 'm op op Facebook en probeer uit te vinden of wat je ziet ook klopt bij je gevoel. Maar! Ga niet toevoegen zonder dat je elkaar hebt gezien. Dat is toch een beetje creepy...

4. Stalken is niet sexy

Wat ben je stil… is toch wel de grootste afknapper in digitaal daten. Ga niet smeken om aandacht, of erger: sneren uitdelen als het je niet snel genoeg gaat. Singles hebben naast de grappige berichtjes naar jou namelijk ook nog een baan, vrienden die gezelligheid vragen, kinderen die aandacht verdienen en soms ook gewoon even geen zin. Hard to get spelen doe je op de middelbare school, maar bedelen om berichtjes maakt je net zo min begerenswaardig.

 

5. Laat je ex erbuiten

Ja, natuurlijk heb je een ex. Die was vast niet altijd leuk, nee. Dat is namelijk niemand. Maar dat was toen, en nu is nu. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dus laat je ex erbuiten. En je co-ouderschapschema’s ook. Je zorgverdeling bespreken is gewoon niet geil. Je vertelt toch ook niet hoe je huishoudboekje eruitziet? Juist! Laat de liefde vloeien, de lust stromen en de rest, met exen, kinderen en praktische dienstregelingen strijk je vanzelf wel glad als de verkering vordert. Zolang je online flirt, investeer je liever in de illusie dat het leven na een paar dates met jou écht gezelliger wordt. In ieder geval met Kerst.