© Apple

apple iPad 2021 bright stuff koopgids beste tablet
Tablets (privé)

Apple iPad (2021)

14 september 2021 om 22:00
Laatste update: 2 december 2022 om 15:34

Het instapmodel van de iPad uit 2021 is nog steeds de beste iPad voor de meeste mensen: groter scherm, Pencil-ondersteuning, toetsenbord en meer.

Apple biedt nu vier soorten iPads aan: de dure iPad Pro voor wie de snelste prestaties en het beste scherm wil, de iPad Air net een stapje daaronder, de iPad Mini voor wie in feite een kleine Air wil, en de reguliere iPad voor wie vooral een iPad wil. Die reguliere iPad kreeg in 2022 een grote update voor zijn tiende generatie. Dat is een fraaie tablet geworden, en toch raden we hem niet aan. Met een prijs vanaf 589 euro vinden we dat model bepaald geen instapper meer. Die iPad is mooier dan zijn voorganger, maar die is praktisch net zo capabel en kost bij Apple 150 euro minder. Bij andere verkopers is de iPad 9e generatie zelfs te vinden voor onder de 400 euro.

En die 9e generatie van de 'gewone' iPad is nog altijd verrassend compleet voor zijn prijs. Dat begint met het scherm, het hoofdonderdeel van elke tablet. De gewone iPad heeft sinds 2019 een groter scherm: 10,2 inch, waar dat eerst 9,7 was, met een iets hogere resolutie van 2160 x 1620 pixels. Voor het eerst ondersteunt ook deze goedkoopste iPad de functie True Tone, waarbij de kleurtemperatuur van het scherm wordt aangepast aan het omgevingslicht: erg prettig. Ook werkt de iPad met het Smart Keyboard. Dat prettige toetsenbord klik je magnetisch aan de iPad, en dankzij de Smart Connector hoeft het nooit opgeladen te worden. Het Smart Keyboard is los verkrijgbaar voor 179 euro.

Ook werkt de gewone iPad met de Apple Pencil, het model dat via de Lightning-poort wordt opgeladen kost 99 euro. De nieuwste iPad draait op de Apple A13-chip uit 2019, die ook in de iPhone 11 zat. Niet de nieuwste chip dus, maar meer dan goed genoeg voor alles wat je met deze iPad wil doen, van het kijken van series tot het spelen van games. De opslagruimte van het instapmodel is verhoogd van voorheen 32GB naar 64GB bij deze iPad: hoog tijd. De selfiecamera is 1080p en ondersteunt de functie Center Stage: bij videobellen zoomt de iPad automatisch in op degene die praat, en wordt de persoon gevolgd als hij beweegt. Dat werkt in FaceTime, maar ook in andere videobel-apps zoals Zoom en zelfs in TikTok.

Een voordeel dat voor alle iPads geldt, en dus ook deze: iPadOS. Apple heeft iOS speciaal toegespitst op de iPad, en maakt veel meer gebruik van het grote scherm. Meerdere apps naast elkaar gebruiken, snel wisselen tussen apps, een completer thuisscherm, desktop-webpagina's, ondersteuning voor externe opslag, betere tekstselectie en snellere prestaties. Dankzij iPadOS is juist deze instap-iPad veelzijdiger en aantrekkelijker dan ooit, zeker met de verbeteringen die in iPadOS 15 en 16 zijn toegevoegd.

De introductieprijs van de iPad (2021) is 439 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Fijn scherm (True Tone)
  • Betaalbaar
  • Smart Keyboard
  • Apple Pencil
  • iPadOS
  • Oud ontwerp
  • Niet de snelste chip
  • Lightning (geen usb-c)

Lees meer over:

Deel via